lørdag 24. august 2019

Vinaigrette al'a Jeanette

Fantastisk god vinaigrette - Balsamicodressing med honning, sennep, tahini og hvitløk:



5 stk. hvitløksfedd
5 ts Dijonsennep
5 ts honning
5 ts tahini

5 ss balsamico-eddik
5 ss olivenolje

1/2 ts salt
1/2 ts sitronpepper








Laget med utgangspunkt i denne, som også var god - fra DN.no

1 stk. hvitløksfedd
1 ts Dijonsennep
1 ts honning
1 ss balsamico-eddik
3 ss olivenolje
1 klype salt
1 klype pepper


lørdag 17. august 2019

10 tips for go' gut health!


1. Breathe into your stomach 2. Chew your food more (chew to liquid) 3. Start the day with lemon and warm water 4. Avoid gluten 5. Incorporate broths 6. Know your transit time (food to stool) 7. Eat fermented foods daily 8. Daily bowel movement is a must 9. Exercise 10. Drink water: 60 kg - 2 liter om dagen, og en liter til hvis du trener

eplesider eddik og en halv sitron (saften) - 1 ts i lunkent vann
aloevera
L-glutamin

fredag 16. august 2019

What The Health!


Eliminasjonsdiett i to uker i januar førte til at min astma som jeg har vært plaget med de siste 5 år ble borte. Jeg ble frisk som en fisk, helt symptomfri og medisinfri frem til mai omtrent, da bjørkepollensesongen slo inn over øyene. Allergiske reaksjoner var denne våren mildere enn før, men i panikkens pollensky tok jeg en Kenacort-sprøyte for å kunne opprettholde løpingen. Jeg fortsatte på whole food plant based diet med så mye økologisk mat som mulig (det er ikke alltid like lett å få tak i), og midt i den verste gresspollenspredningen (i ferien - etter 6 uker med steroider i kroppen) kom astmaen snikende på igjen.  I stedet for ny kenacort sprøyte bestemte jeg meg for å prøve forlenget faste. Etter kun vann i 72 timer, forsvant de siste rester av slim i lunger - astmaen forsvant som dugg for solen atter en gang.

Det har nå gått 6 uker siden fasten, og jeg har vært medisinfri siden. Litt snufsete blir jeg av buroten, men sammenlignet med årene som har gått hvor jeg til tider har vært sofa-liggende og fullstendig slått ut, så føles det helt ubeskrivelig deilig å ha tatt kontrollen over helsa tilbake.

Helt i mål er jeg enda ikke. Jeg reagerer med sliming dersom jeg spiser for mye av havregryn, men bortsett fra det kan jeg nå nesten spise alt av hva jeg tidligere var intolerant mot. Dersom jeg reagerer på noe jeg innfører, så eliminerer jeg og prøver på nytt om en måned, eller går ned på mengden. I følge forskningen som legene i filmen henviser til i andre fora, så vil de fleste på et plantebasert kosthold være kvitt det meste av sine allergi/intoleranse-plager innen to år. Det har snart gått ett år siden jeg startet på plantebasert kosthold (som forøvrig er tilnærmet vegansk, med unntak av noe få sidesprang - som en latte i går f.eks.). Jeg elsker min nye livsstil! Det er ikke offer, men en glede! Noen ganger tenker jeg at astma og allergier kanskje er det beste som hendt meg!

Alt som skal til for endring av vaner er kunnskap, inspirasjon, en god plan - og det hjelper at noen heier på deg. Inspirasjonen har jeg fått blant annet fra legene som er med i filmen. Hei-ingen har jeg fått fra legen min, mine nærmeste venner og familie - og ikke minst meg selv :) Og så er jeg så heldig å ha noen kolleger som har holdt ut med meg - haha. To av dem er med på laget - jeg håper vi blir flere!

Flere av de nevnte legene i filmen driver opplysning om plantebasert kosthold som medisin og du finner de enkelt ved et søk på navn på youtube - se også mine linker i bloggmenyen.