onsdag 25. januar 2023

Soppsuppe

 


Du trenger: 

  • 200 gram sopp (velg type selv)
    2 sjalottløk
    2 stilk stangselleri
    2 ss meierismør
    0,25 ts pepper
    0,25 ts tørket timian
    2 ss soyasaus (gjerne glutenfri)
  • 1 liten ænglamark kokosmelk
    2 dl vann
    1 ss rødvinseddik
    1.5 ss grønnsaksbuljong
  • 1 ss curry-mango-krydder
    1 bunt brokkoli 
    2 dl gryr

Du gjør: 

  1. Kut opp sopp, løk og selleri i små terninger og stek disse i smør - start med løken, og kast i sopp og selleri etter 5 min. Stek så ytterligere noen minutter. 
  2. Tilsett soya, edikk og krydder - stek litt til. 
  3. Hell i kokosmelk - la det surre i 5 min så smakene får satt seg. 
  4. Hell på vann og tilsett brokkoli - kok til de er møre. 
  5. Skru ned varmen og rør inn gryr - la det stå et par minutter før servering. 

lørdag 17. desember 2022

Granola - eller sprø frøtopping

  • 1 dl cashewnøtter
  • 1 dl valnøtter eller pekanntter
  • 1 dl mandler
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl knuste linfrø
  • 1 ss kokosolje
  • 1-2 ss lønnesiruå
  • 1/2 ts flasalt 

  1. Nøttene hakkes før de går i bolle sammen med alt det andre. 
  2. Stekes på middels varme i stekepanne til den begynner å bli gylden. 
  3. Ha i kokosolje - rør odt i et par minutter til det blir sticky. 
  4. Hell deretter over lønnesirupen og rør godt i et minutt og strø over salt - og ha blandingen på et bakepapir for avkjørling. 

Oppbevares på glass. 

søndag 4. desember 2022

Lønningsnøtter

 


Du trenger: 

  • 200 g valnøttkjerner
  • 1 dl lønnesirup
  • 0,25 ts malt kaneld
  • 0,25 ts kajennepepper (eller paprika/grillkrydder/karri-mango-krydder)
  • 0,25 ts malt koriander
  • 0,5 ts salt
Du gjør: 
  1. Bland krydder i lønnesirup og vend inn nøttene. 
  2. Spre nøttene på brett med bakepapir. 
  3. Forvarm stekovnen til 180 grader, og stek nøttene i ca 10 - 15 min - til gyldne. 
Oppskriften er en del av Vintersalaten på Matprat, som også er veldig god: https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/vintersalat-med-spinat-krydrede-notter-og-tranebar/

tirsdag 22. november 2022

Steinalderbrød - vegansk

 


  • 1 kg frøblanding - 90% frø og 10% nøtter (linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, (shiafrø) gresskarfrø, hasselnøtter og mandler) - bruk hva du vil. Jeg kjøper to poser Steinalderbrød fra Regal, eller blander selv. 
  • 3 ss fiberhusk
  • 1 ts salt
  • 5 dl vann
Bland godt frøene med salt og fiberhusk. 
Gjør klar en brødform (stor) og kle den med bakepapir.
Tilsett 5 dl vann, og bland godt - litt kjapt. 
Klapp brødet ned i brødformen. 
La det hvile mens du varmer opp ovnen.

Stek på 160 C i en time. 

La brødet avkjøle seg  helt (gjerne i kjøleskap over natten) før du skjærer det i tynne skiver. 
Oppbevar skivene i fryser, og varm den opp i Airfryer på 180 grader i 5 min. 
De blir knasende gode!




Bønnefrikadeller :: Bønneburgere





Det tørre:

  • 2 cups havremel
  • 1 cup valnøtter
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 2 ss knuste linfrø
  • 2 ss næringsgjær
  • 2 ts løkpulver
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts røkt paprika
  • 2 ts Savory Spice Blend
  • 1 ts grillkrydder
  • 2 ts mangocurry-krydder
Det våte: 
  • 3 cup svarte bønner (bruk 3 pakker, og spar resten til å ha i deigen til slutt)
  • 2 ss hakket persille
  • 1 cup rød løk hakket
  • 1 cup hakket sopp
  • 4 ss mandelsmør eller tahini
  • 2 ss tomatpure
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss worchestersaus
  • 4 ts miso paste
  • Hvis du ønsker en vegatarvariant, så kan du tilsette en halv kopp fetaost. 
  1. Bland alt det tørre i en blender- sett til side
  2. Bland alt det våte i blender eller med stavmikser. 
  3. Ta det våte i mixmaster, og kjør deigen med en k-krok mens du tilsetter det tørre litt og litt, til det blir en fin fast deig. 
  4. Sett deigen til kjøling i kjøleskapet i en halv time. 
  5. Form burgere i et lokk, med plastfolie - jeg fikk 13 store burgere (store lokk), eller 30 frikadeller (små lokk).  

Stekes på 190 C, i 25 min. 








lørdag 29. oktober 2022

Halloweenmuffins :: Colin 1 år!



  • 2 veganegg: 2 ss linfrø og 6 ss lunkent vann
  • 1 ¾ cup havremel
  • ½ cup brunt sukker
  • 1 ts natron
  • ½ ts bakepulver
  • 1 ss pumkinkrydder
  • 1/2 ts salt
Bland det tørre 
  • 15-ounce gresskarpure
  • ½ cup usøtet eplepure
  • ¼ cup lønnesirup
  • 2 ss plantemelk - usøtet
  • 1 ts vaniljeekstrakt
Bland det våte

Bland deretter det våte i det tørre. 

Hakkede pecannøtter på toppen, eller chock chips. 

Stekes på 190 i 20 - 24 min midt i ovnen. 
Avkjøles 5 min i formen og deretter tas ut på en rist. 

søndag 16. oktober 2022

Facon - fake bacon

 

  • 350 gr. kokos (store flak)
  • 1 ss flytende liquid smoke
  • 4 ss soyasaus
  • 4 ss lønnesirup
  • 2 ss kokos- eller olivenolje
  • litt hvitløkspulver
  • et par drag med pepperkvernen
  1. Bland det våte, så oppi med det tørre, blend godt og vend inn kokosflak. 
  2. Fordel det ut på et stekebrett - med bakepapir. 
  3. Stek på 120 C i 30 min
  4. La det avkjøle seg