søndag 3. november 2019

Jason Fung :: Complete guide to fasting


Faste er det motsatte av å spise.
Når du spiser går insulinet opp, og gir kroppen instruks om å lagre fett.
Når du ikke spiser, faller insulinnivået, og kroppen får beskjed om å hente fra lagrene.
Problemet oppstår når matingen foregår hele tiden mens du er våken.
På femti-tallet var en 12-timers faste vanlig.

16 timers faste, og 8-timers spising - et 8.timers fastevindu, 5 dager i uken er en vanlig inndeling.
20-timers faste med 4-timers vindu - 3 dager i uken.
24-timers - (egentlig 23 timer faste og 1 time spising)

Lengre faste - lengre enn 24 timer:
36 timer
48 timer
72 timer

Vi prøver å unngå to dagers faste, fordi du ikke får maksimum ut av fasten. Kroppen går over til å brenne fett etter to dager, og sulten avtar. Det blir lettere og lettere for hver dag. På dag 5 er sultfølelsen helt borte. Man taper 0,5 pound fett pr. dag. Man mister mest vann. To dager faste pr. pound fett.

Vannfaste - kun vann.
Tørrfaste - ingen ting (Ramadan).
Fettfaste - trigger kroppen til å brenne fett (bulletproofted kaffe, bacon, avocado)

Noen sier at tea er ok, men uten sukkererstatninger.
Noen sier kaffe med litt fett/krem i ikke påvirker insulinresponsen.
Vi er ikke purister, vi er praktikere, så hvis det virker ok på noen så er det ok - vil vil bare ha resultater og vi tillater også buljong på lengre faster.

En av mytene med faste er at forbrenningen skrus av og går inn i sparemodus.

Dersom du f.eks. går ned på kaloriinntaket og øker aktivitetene så vil du gå litt ned i vekt, men nå et platå og gå opp i vekt. Dette er fordi kroppen er smart. Du bruker mindre energi, du er kald, sulten og og elendig, og vekten kommer tilbake.

Faste har den fordelen at kroppen skifter energiforbrenningen - går over til å brenne fett. Basismetabolismen holder seg stabil med faste fordi man skifter mellom å forbrenne nylig inntatt mat og lager. Du begynner å brenne av lagrene, og hormonene påvirkes av insulinet. Adrenalin går opp, veksthormoner forbereder kroppen på å ta inn friske proteiner (de gamle brukes under fasten).
Det er derfor folk føler seg bra når de faster. De første gangene suger, men kroppen blir vant til det, og vant til å bytte energikilde. Faste handler ikke om kalorier, men om insulinkontroll.

Andre fordeler er autofagi (nobelprisen 2016) - nedbryting av proteiner som er gamle og ubrukelige. Mellom 16 - 24 timer bryter man ned proteiner. De brytes ned som energi, og når man spiser igjen, erstattes de med nye friske. Sykdommer (altzeimer f.eks.) kommer av disse avfallsstoffene.
En gang i året bør man kanskje ta en storrengjøring og faste, slik at kroppen får rengjort seg.
Antiinflamtoriske, leddsmerter og vektproblemer kan løses ved faste. Det er ikke noe galt i å faste litt før store begivenheter, du vil kanskje føle deg bedre. Mange tenker at dette er tabu, og blir sett på som en slags anoreksia, men dette er det helsegevinst i. Leger vet dette, og forteller folk å faste stadig i behandlingsøyemed.

Når insulinet er høyt kan du ikke lagre fett. Dersom du spiser hele tiden, lukker du døren til lagret kroppsfett. Hele poenget med faste er å la insulinnivået droppe slik at du kan brenne lagret fett. Dersom du spiser 1000 kalorier kjøtt og 1000 kalorier brownies, så vil disse forbrennes forskjellig. Man kan derfor ikke telle kalorier. Spiser du brownies, vil insulinnivået bli skyhøyt, i motsetning til kjøtt.

Oppnår man fettforbrenning mellom måltider med redusert kaloriinntak eller keto-diett - 4-6 timer mellommåltider?
Lavkarbo, keto har begge tilfelles at de reduserer insulinnivået. Det er hormoner som bærer informasjonen i kroppen. Ved å tilføre noen insulin vil de gå opp i vekt, fordi hormonet da forteller kroppen at den skal lagre fett. Keto og lavkarbo vil gjøre 70% av jobben. Mange opplever at de ikke blir sultne.

Det er enkelt å gå fra lavkarbo og ketogen-diett til faste, fordi kroppen er vant til å brenne fett. 
Faste er en mulighet for vektnedgang, på lik linje med disse dietene - gjør det som passer.
Barn bør ikke faste over lengre tid, heller ikke folk med erneringsproblemer.
Anorexia eksisterte ikke tidligere, og en psykisk tilstand. Man får ikke tvangstanker av å vaske hendene, og på samme måte får man heller ikke spiseforstyrrelser av å faste.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar