tirsdag 24. desember 2019

Nøttestek 2019


Jeg har latt meg inspirere av Nøttesteken fra Matprat.no (uten tranebærene), og har hentet litt her og der fra andre oppskrifter.

Du trenger: 
  • 30 g tørket steinsopp eller annen tørket sopp
  • 2 stk rødløk
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 2 ss olje
  • 2 båter hvitløk
  • 150 g risottoris
  • 5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • presset saft av en halv lime
  • 200 g aromasopp
  • 100 g mandler
  • 100 g pistasjnøtter
  • 50 g valnøtter
  • 8 aprikoser
  • 125 g Go vegan smøreost
  • 1 ss BBQ-saus
  • 3 ss gjærflag
  • 2 ss knuste linfrø + 6 ss vann (som eggerstatning - settes
  • 2 ss friske urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie og/eller persille)
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet pepper
  1. Bløtlegg tørket steinsopp i litt kokende vann. Sett til side (og ta vare på vannet til soppsausen).
  2. Finhakk rødløk og stilkselleri. Finhakk hvitløk.
  3. Varm en vid kjele med litt olje og fres løk og selleri til det er mykt og blank. Ha i hvitløk og la den frese med et minutt.
  4. Tilsett ris og la den frese med til den begynner å «poppe». Press lime og ha i.
  5. La den bløtlagte soppen renne av seg i en sil og hakk den grovt. Rør soppen inn i risen. Varm grønnsaksbuljongen og tilsett i risen litt etter litt, mens du rører godt mellom hver gang. Fortsett å spe til risottoen er kremete og risen er al dente (fortsatt har litt tyggemotstand). Ha risottoen i en arbeidsbolle, rør inn smøreosten og avkjøl helt.
  6. Skjær soppen i skiver. Hell soppen over i risottoen og trekk pannen av platen.
  7. Rist mandler og pistasjnøtter i en tørr stekepanne, og knus dem grovt sammen med hvalnøttene.
  8. Bland nøttene, gjærflak, eggerstatning og finhakkede urter inn i risottoen. Smak til med salt og pepper.
  9. Hell blanding i brødform, og bruk en skje til å jevne ut overflaten. Dekk formen med aluminiumsfolie og plasser den midt i ovnen på 180 °C i 45 minutter. Fjern folien og stek videre i ytterligere 15 minutter.
  10. Ta formen ut av ovnen og la den hvile på rist i 10 minutter. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på formen for å løsne steken. Hvelv den på et fat og løft formen forsiktig av. Pynt med friske urter.
Jeg laget denne dagen før dagen jeg skulle bruke den, og stekte den først i 45 min og lot den stå kaldt til dagen etterpå. Så satte jeg den inn  i ovnen i 30 min til på dag 2. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar