Jeg har latt meg inspirere av Nøttesteken fra Matprat.no (uten tranebærene), og har hentet litt her og der fra andre oppskrifter.
- 30 g tørket steinsopp eller annen tørket sopp
- 2 stk rødløk
- 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
- 2 ss olje
- 2 båter hvitløk
- 150 g risottoris
- 5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
- presset saft av en halv lime
- 200 g aromasopp
- 100 g mandler
- 100 g pistasjnøtter
- 50 g valnøtter
- 8 aprikoser
- 125 g Go vegan smøreost
- 1 ss BBQ-saus
- 3 ss gjærflag
- 2 ss knuste linfrø + 6 ss vann (som eggerstatning - settes
- 2 ss friske urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie og/eller persille)
- 1 ts salt
- ½ ts kvernet pepper
- Bløtlegg tørket steinsopp i litt kokende vann. Sett til side (og ta vare på vannet til soppsausen).
- Finhakk rødløk og stilkselleri. Finhakk hvitløk.
- Varm en vid kjele med litt olje og fres løk og selleri til det er mykt og blank. Ha i hvitløk og la den frese med et minutt.
- Tilsett ris og la den frese med til den begynner å «poppe». Press lime og ha i.
- La den bløtlagte soppen renne av seg i en sil og hakk den grovt. Rør soppen inn i risen. Varm grønnsaksbuljongen og tilsett i risen litt etter litt, mens du rører godt mellom hver gang. Fortsett å spe til risottoen er kremete og risen er al dente (fortsatt har litt tyggemotstand). Ha risottoen i en arbeidsbolle, rør inn smøreosten og avkjøl helt.
- Skjær soppen i skiver. Hell soppen over i risottoen og trekk pannen av platen.
- Rist mandler og pistasjnøtter i en tørr stekepanne, og knus dem grovt sammen med hvalnøttene.
- Bland nøttene, gjærflak, eggerstatning og finhakkede urter inn i risottoen. Smak til med salt og pepper.
- Hell blanding i brødform, og bruk en skje til å jevne ut overflaten. Dekk formen med aluminiumsfolie og plasser den midt i ovnen på 180 °C i 45 minutter. Fjern folien og stek videre i ytterligere 15 minutter.
- Ta formen ut av ovnen og la den hvile på rist i 10 minutter. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på formen for å løsne steken. Hvelv den på et fat og løft formen forsiktig av. Pynt med friske urter.
Jeg laget denne dagen før dagen jeg skulle bruke den, og stekte den først i 45 min og lot den stå kaldt til dagen etterpå. Så satte jeg den inn i ovnen i 30 min til på dag 2.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar