onsdag 25. desember 2019

The Secrets to Aging in Reverse - David Sinclair og Ed Mylett


Notater fra intervjuet:

Man kan påvirke levealder med kanskje 10 år (i forhold til dagens forskning), i forhold til måten vi lever på.

Metformin markedsføres under handelsnavnet Glucophage, er den første medisinen for behandling av diabetes type 2, spesielt hos personer som er overvektige. 

Hormesis - What doesnt kill you, makes you live longer: biologisk stress (f.eks. trening, sult, inntak av planter som har vært utsatt for stress (Xenohormesis): dersom man utsettes for motgang aktiviser gener som påvirker levealder.  

Resveratrol: et molekyl som aktiverer sertuin 1. Dersom du inntar det som kosthold må du ta det sammen med mat for at det skal ha effekt - f.eks. med yoghurt.  

Sirtuin 1: Sirtuin 1, også kjent som NAD-avhengig deacetylase sirtuin-1, er et protein som hos mennesker er kodet av SIRT1-genet. SIRT1 står for sirtuin 1, og viser til det faktum at sirtuin-homologen i gjær er Sir2. SIRT1 er et enzym som deacetylerer proteiner som bidrar til cellulær regulering.

Enzymer er maskiner som endrer våre proteiner.  

NAD: Nikotinamid - et kosttilskudd med vitiamin B3. NAD avtar ettersom du eldres, men du kan påvirke dette selv med trening, og kalorirestriksjoner (faste). Da vil nivåene øke. NAD vil f.eks. kunne påvirke idrettsprestasjoner fordi det øker vekst av blodårer. 

Inflammasjon slår av gener. 

Veksthormon: Dyr med lave nivåer av veksthormon lever lengre - mindre vesener lever lengre. Man får tiden til å gå saktere, men det vil ikke slå på livsforlengende gener.  Hormonbehandling (testestoron f.eks.) gir deg tilbake det tapte, men får deg ikke til å leve lengre. 

Aldring: Er det cellenes evne til å lese DNA? Analogien er en DVD, den digitale informasjonen (DNA). I et fossil være det være tilgjengelig i millioner av år. Lesingen, epicgenomet, er analog informasjon (en kasett). Analog suger, og halvparten av kroppen vår består av analog informasjon som i løpet av tiden ikke klarer å lese av DNA-informasjonen. Cellene glemmer hvilken type celle de er. Hvis DVD skrapes, kan vi reparere den. Den epigenetiske klokken, kan vi reboote - og cellen vil huske hva den skal gjøres. De sitter der som zombier. Inflammasjon er et problem. Vi har medisiner som kan ta livet av disse cellene). 

Eyeduna: Aldring i øyet. 
Forsøk med reversering av nervene i øyet på mus, som har blitt reversert.  

Doxycyclin: et antibiotika. Vi legger genet i øyet, og gir musen Doxycyclin i tre uker, og den slår på genetene, så tar vi det bort igjen. Vi vet ikke svarene enda, og vi vet ikke hvor mange ganger vi kan kan pushe resett-knappen. 

Folk som lever lenge (til  100), dør raskt, og koster samfunnet 1/3 del. 
The internet age of anti aging. Fremtiden ser lys ut. Vi lever i fremtiden nå. 
George Church: har vist at man kan editere det menneskelig genet, for en svært lav pris. 
Vi kan ikke bare redigere, men skrive genet. Vi kan kurere genetiske sykdommer. 
Man kan teoretisk gjøre folk mer intelligente (men de kan dø av kreft neste uke), men det mest interessante er at vi kan gjøre folk resistante mot f.eks. HIV og hjerteproblemer. Det finnes gener i dyr som gjør at de lever mye lengre (hvaler - 200 år). 

Hvordan reversere aldring selv: 

  • Genterapi (for å miste synet)
  • Spis mindre og ikke så ofte. Det er ikke så viktig hva du spiser, men når du spiser - to timersvindu, økte leveprosenten med 30%. Spis variert. 
  • Kom deg opp: tren kondis og musklatur. Alt er bedre enn ingenting. 
  • Vær lykkelig - mindre stress og mindre inflammasjon hjelper. Vi vet ikke hvorfor lykke forlenger livet. Finn noe som gir mening i livet. 










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar