søndag 23. februar 2020

Nedbetalingskalkulator



Gjerigknarken Rune tipser også på bloggen sin om hvordan du blir kvitt gjelda!

Nedbetalingskalkulator på Smartepenger viser deg hvordan du kan bli kvitt gjelden fortere dersom du betaler inn mer pr. mnd.

Snøballsmetoden: minste gjeld betales først - uavhengig av rentekostnad. Passer for de som liker å stryke av listen. Dette er en metode som motiverer.

Skredmetoden: Ser på kostnader på lånene - hva betaler du i renter og gebyrer på hvert lån. Minimumsbeløpet du setter av, bør minst dekke rentene. Alle ekstra midler betales på det dyreste lånet, slik at kostnader går ned.  Du bør kvitte deg med kredittkortgjeld, billån og andre forbrukslån før boliglån. Studielån til slutt.



Økonomisk strategi - step by step, don't give up!

Witney Houston har noen gode råd: Step by step, day by day - know your way!
There are some rules you need to follow - bit by bit, stone by stone, brick by brick!

I følge Margrethe Otto, så er det viktig å sette opp et verdikompass med de 10 viktigste tingene i livet ditt. Dersom du skal bruke penger, skal verdikompasset hjelpe deg til å styre økonomien. Hun er en av flere som jeg har sett til, når det gjelder gode råd om budsjett, sparing, nedbetaling av gjelder osv.
Pengerådet med Andreas og Hallgeir (fra Dine penger og Luksusfellen), og Lise Eriksen's Pengesnakk - begge med podcast og facebookgruppe. I tillegg følger jeg Voksen, til slutt! med Ingrid, som bruker budsjettingsprogrammet Everydollar.com utviklet av David Ramsey - et gratis program. 

1. Verdikompass: 
En oversikt over de 10 viktigste ting i livet mitt - raskt satt sammen c",).
  1. Helse
  2. Trygghet
  3. Familie
  4. Bolig
  5. Trening
  6. Venner
  7. Rettferdighet
  8. Miljø
  9. Jobb
  10. Fritid
2. Sett opp et budsjett: 
Sett opp et budsjett med alle dine utgifter - del summen på 12. Bruk gjerne SIFO's Referansebudsjett. Da kan du sammenlikne ditt eget forbruk, og kanskje justere ned utgifter ditt dersom du ligger mye over normalen. En god leveregel jeg selv alltid har brukt, er at forbruket ikke bør overstige 66% av inntekten din, som er hva du vil få fra NAV dersom du kommer i det uføre med alt hva det innebærer. 

3. Opprett regningskonto, bufferkonto, betal ned gjeld og opprett sparing
  1. Opprett en regningskonto, hvor du trekker det faste beløpet med utgifter fra lønnskonto på lønningsdagen. Her oppretter du autotrekk med avtalegiro og e-fakura på alt du kan. 
  2. Opprett en eller flere sparekontoer på faste uforutsette utgifter som f.eks. tannlege, medisiner, hage, ting du ønsker å spare til osv. Her kan du legge inn fast trekk fra lønningskonto til sparekonto. 
  3. Lag deg en buffer. Din livssituasjon vil avgjøre behovet på bufferstørrelsen. Dersom du har fast jobb, ikke har mye gjeld og ikke har utgifter til bil, og har god kapital i bolig så vil behovet for buffer ikke være større enn kanskje et par måneders lønn - dersom du har rom i din lånekapital for å kunne møte større kriser ved at du øker lån. Det vil feks. være dersom du plutselig må investere i nytt tak på bolig.  
  4. Nedbetaling av gjeld? Dersom du har gjeld, vil nedbetaling av gjeld være smarteste måte å spare på.  Dersom du skylder penger til flere (f.eks. huslån, studielån, familie etc.) så må du avgjøre om du skal bruke snøballmetoden eller skredmetoden - lag en plan!
  5. Når gjelden er nedbetalt, vil sparing i indexfond kanskje være en god start, alt etter hvor stor risiko du ønsker å ta og hvor lenge du ønsker å spare. Sparing kan også være å selge ting du ikke bruker, som står og samler støv. Gjenbruk er smart spart enten du kjøper eller selger! 
  6. Sørg for at du har gode avtaler på tjenester som strøm, tv- og internett, forsikringer, lån osv - her kan det være mye å hente. 

Ved gjennomgang av regnskapet for 2019 var det flere typer forbruk som overrasket meg. Utgifter på apotek, på blomsterbutikker og helsekost var poster jeg vet jeg kan kutte på. Riktig kosthold for å holde seg frisk fra astma, ta ut linser hver natt slik at jeg ikke får hornhinnebetennelse og slutte med hormoner vil gi en kraftig nedgang forhåpentligvis - samtidig som alt av kosttilskudd utenom D-vitaminer droppes. En Blodprøve om 6 måneder vil vise om et sundt kosthold og moderat trening vil gi like mye balanse i helsa som i budsjettet. 
Blomster kan man stort sett plukke i naturen. Hent inn fra hage og nærområde - både til deg selv, og som gave. 
Frisør er også en post hvor det har gått mye penger, ikke bare på klipp men også på produkter. Jeg har forholdsvis ganske sprøtt, tørt og brusete hår og det er en evig kamp å se gredd ut. Her har jeg en utfordring ... Kan jeg finne produkter som ikke koster skjorta - selv om jeg alltid kjøper når det er tilbud? Finnes det andre produkter som kan erstatte og temme busta? Ja - det får bli en annen blogpost ... 

Husk at det beste i livet er gratis! c",)

onsdag 19. februar 2020

Forbrukskalkulator


Med denne Forbrukskalkulatoren kan du regne ut normale månedlige kostnader, etter alder og kjønn på familiemedlemmer. Her er min oversikt.
c",)

Du kan også bruke SIFO Referansebudsjett - her får du en litt annen type oversikt.

Disse tallene stemmer utrolig bra med mitt budsjett-estimat.
c",)

lørdag 15. februar 2020

Selge 100 ting i 2020

Legg til kategori, beskrivelse, pris, antall og registrer i vei. Skriv inn "Ja", når varen er hentet, og tingen blir overstreket. 
2019 var året jeg skulle huset, i stedet ble det salg av mange ting jeg ikke lenger hadde bruk for. Minimalismen virket tiltrekkende og befriende og mang et plagg og møbel fant en ny eier via facebook, finn eller fra hånd til hånd eller hånd til henger. Flere lass ble kjørt avgårde - både fra mitt hus, og fra min mors leilighet.

Etter å ha hørt på podcastepisoden Selge 100  ting på et år, på Pengesnakk har jeg blitt inspirert til å gå løs på en ny runde. Jeg har to boder fulle av ting som ikke har vært savnet siste året. Mye fra hybelen (tidligere Airbnb utleie), og en del fine ting som man liksom ikke bare kan "gi" bort.

Så, for å la det gå litt mer sport i det enn å krysse ut noen rundinger på et ark, så har jeg modifisert en Excell-mal som gir meg oversikt over gjenstander som skal selges, hva tingen selges for og om den er solgt. Hvis du ønsker å bruke Excell-arket (Selge 100 Fine Line Living), så husk at du må laste det ned først, slik at du ikke redigerer direkte i mal-arket som ligger ute for deling.
På nettsiden Selge 100, ligger det mange tips til selve salgsprosessen.

Min plan for Selge 100 ting i 2020 - jeg trenger: 

  1. Lage liste i excell - check!
  2. Bod til varene - check!
  3. Fylle bod med elfa-hyller og fylle den med ting fra liste
  4. Ta bilder og publisere
Full av håp og erfaring så vet jeg at dette blir mye jobb. TTT - Ting Tar Tid (det er det som er så befriende med å bli kvitt c",). 
Det er ikke gjort i en fei å selge brukte ting, det er min erfaring fra i fjor. Det virker nesten som om folk er mettet av ting, så jeg ser ikke bort fra at mye på listen vil gis bort til gjenbruk. Jeg setter ingen deadline så lenge huset mitt ikke er solgt. Fikk beskjed i dag fra megler at "Johnny" ønsker å se huset i morgen. 

Vel, Johnny har ikke lastet ned noen salgsoppgave enda, så hvor seriøs Johnny er vites ikke. Min erfaring er at folk som kommer uten å ha lest leksa si på forhånd, går skuffet hjem når de finner ut at huset har en del ting som bør fornyes. Hvorfor gjør ikke folk leksa si, tro? De kunne spart seg både tiden og drivstoffet ...
c",)


torsdag 13. februar 2020

Dave Ramsay: 7 babysteg til smart personlig økonomi

Ramsays 7 steg: 
  1. Spar 10 000 kr for et nødstilfelle
  2. Betal ned all gjeld (her inngår ikke husgjelden, men kredittkort etc.)
  3. Opprett et krisefond på en sparkonto, med 3-6 mnd. lønn - tilfelle arbeidsledighet, sykdom etc. 
  4. 15% av inntekt i sparefonn
  5. Sparing til skolegang for barn
  6. Betal ned husgjeld jo før dess bedre
  7. Bygg velferd, og gi tilbake
Siden det er litt forskjell fra USA og Norge, så har jeg justert listen til min egen plan: 

Mine steg: 
  1. Uforutsette utgifter: 10 000
  2. Forutsette utgifter: sparing til ting jeg vet ligger i fremtiden (bil, øyeoperasjon/briller etc.)
  3. Krisefond: buffer for dårlige tider (3 - 6 mnd. lønn)
  4. Pensjonssparing: 15% av inntekt
  5. Betal ned husgjeld (f.eks. ved midler fra utleie)
  6. Bygg velferd og gi tilbake

onsdag 12. februar 2020

ABCDE - for unngå slag!



A: Alkohol og artrieflimmer
B: Blodtrykk - den viktigste(!) 120 / 80
C: Kolestorol - høyt vil øke sjansen for slag. 100
D: Diabetes: hvis du har diabetes må du sjekke blodsukker
D: Diett: frisk frukt og grønnsaker og minimalt med kjøtt
E: Excersize: minst 45 om dagen, fem dager i uken - eller mer hver dag.
F: Fett - vi måler fedme ikke med BMI, men abdominal: kvinner 42 inches og menn 40 inches.

lørdag 8. februar 2020

Fasting Mimicking Diet - hva går det ut på?

Link til film: https://www.youtube.com/watch?v=-zEKtCM64gg

Notater:
Utviklet for kreftbehandling opprinnelig.
Brukes for å oppnå vekttap, autofagi, anti aldring etc.

Prinsipper: Vegansk diett

  • Kalorier 800 
  • Karbohydrater 47%, protein 9%, og fett 44%
  • Karbohydrater 94 gram, protein 18 gram, og fett 39 gram
  • 5 dager pr. måned
Utføres i tre måneder for å resette metabolisme. 
Etter det en gang hver 3. måned for vedlikehold. 

Du kan kjøpe matpakke med dagsrasjoner. 
Du kan også lære deg å sette sammen måltider selv, med en ketogenisk tilnærming: 

  • Kalorier 800
  • Karbohydrater 25 gram, proteiner 18 gram, fett 70 gram
FMD: mindre vekttap enn ved keto-tilnærming. 

søndag 2. februar 2020

Bringebærmousse - med chia-skjoladepudding

Her kombinert med chia-pudding med skjokolade!
Ble kjempegodt med litt syrlige granateple-kjerner til!
Det er første gang jeg prøver agar-pulver. Med en gang jeg rørte det inn, synes jeg det var en litt syrlig ettersmak, som jeg ikke var så veldig begeistret for. Men når desserten ble fortært noen timer etterpå, kjente jeg ikke noe til den - det lover godt!

Du trenger:
  • 300 gram frosne bringebær, ferske eller opptint
  • 2 ts agar-pulver 
  • 1 kartong Gryr-fløte (eller annen plantebasert piskefløte, 3 dl tilsammen)
  • 3 pump med stevia - vaniljedråper
Mos bærene, og rør inn agarpulveret.
Visp kremen sammen med litt vaniljestevia-dråper. 

Jeg hadde laget chiapudding med skjokolade på forhånd, så da var det bare å fylle opp med fromasj-laget på toppen. Servert med granateplekjernene ble dette en suksess!  


Vegan-majones/rømme


Du trenger:
  • 2 cups cashew-nøtter som har ligget i bløt
  • 1 ss eplesideredikk
  • 1 ss næringsgjær (kan sløyfes)
  • 2 ss lime juice
  • 1/2 ts salt
  • vann for å jevne ut
Dersom du ønsker å lage en aioli tilsetter du hvitløk, og eventuelt andre urter eller krydder. 

Thai-gresskar- og gulrotsuppe


Du trenger: 

  • 2 ss avokado-olje
  • 1 hakket gul løk
  • 3 gulrot i terninger (ca. 300 gr.)
  • 800 gr. thai-gresskar
  • 1 ss ingefær
  • 2 fedd hvitløk
  • timian
  • 5 dl vann
  • 1 ss grønnsaksbuljong
  • 5 dl kokosmelk
  • salt og pepper
Krydderblanding:
  • 1/4 ts muskat
  • 1/2 ts allehånde
  • 1/4 ts koriander
  • 1/2 ts paprikakrydder
  • 1/4 ts gurkemeie

Fres løken i en kjele og tilsett gulrot og gresskar som kokes i 10 min i vann.
Tilsett de andre ingrediensene, og kokosmelk.
Bruk stavmikser for å jevne suppen.
Smak til med krydder til slutt.

Holder i kjøleskapet i et par dager.