søndag 23. februar 2020

Økonomisk strategi - step by step, don't give up!

Witney Houston har noen gode råd: Step by step, day by day - know your way!
There are some rules you need to follow - bit by bit, stone by stone, brick by brick!

I følge Margrethe Otto, så er det viktig å sette opp et verdikompass med de 10 viktigste tingene i livet ditt. Dersom du skal bruke penger, skal verdikompasset hjelpe deg til å styre økonomien. Hun er en av flere som jeg har sett til, når det gjelder gode råd om budsjett, sparing, nedbetaling av gjelder osv.
Pengerådet med Andreas og Hallgeir (fra Dine penger og Luksusfellen), og Lise Eriksen's Pengesnakk - begge med podcast og facebookgruppe. I tillegg følger jeg Voksen, til slutt! med Ingrid, som bruker budsjettingsprogrammet Everydollar.com utviklet av David Ramsey - et gratis program. 

1. Verdikompass: 
En oversikt over de 10 viktigste ting i livet mitt - raskt satt sammen c",).
  1. Helse
  2. Trygghet
  3. Familie
  4. Bolig
  5. Trening
  6. Venner
  7. Rettferdighet
  8. Miljø
  9. Jobb
  10. Fritid
2. Sett opp et budsjett: 
Sett opp et budsjett med alle dine utgifter - del summen på 12. Bruk gjerne SIFO's Referansebudsjett. Da kan du sammenlikne ditt eget forbruk, og kanskje justere ned utgifter ditt dersom du ligger mye over normalen. En god leveregel jeg selv alltid har brukt, er at forbruket ikke bør overstige 66% av inntekten din, som er hva du vil få fra NAV dersom du kommer i det uføre med alt hva det innebærer. 

3. Opprett regningskonto, bufferkonto, betal ned gjeld og opprett sparing
  1. Opprett en regningskonto, hvor du trekker det faste beløpet med utgifter fra lønnskonto på lønningsdagen. Her oppretter du autotrekk med avtalegiro og e-fakura på alt du kan. 
  2. Opprett en eller flere sparekontoer på faste uforutsette utgifter som f.eks. tannlege, medisiner, hage, ting du ønsker å spare til osv. Her kan du legge inn fast trekk fra lønningskonto til sparekonto. 
  3. Lag deg en buffer. Din livssituasjon vil avgjøre behovet på bufferstørrelsen. Dersom du har fast jobb, ikke har mye gjeld og ikke har utgifter til bil, og har god kapital i bolig så vil behovet for buffer ikke være større enn kanskje et par måneders lønn - dersom du har rom i din lånekapital for å kunne møte større kriser ved at du øker lån. Det vil feks. være dersom du plutselig må investere i nytt tak på bolig.  
  4. Nedbetaling av gjeld? Dersom du har gjeld, vil nedbetaling av gjeld være smarteste måte å spare på.  Dersom du skylder penger til flere (f.eks. huslån, studielån, familie etc.) så må du avgjøre om du skal bruke snøballmetoden eller skredmetoden - lag en plan!
  5. Når gjelden er nedbetalt, vil sparing i indexfond kanskje være en god start, alt etter hvor stor risiko du ønsker å ta og hvor lenge du ønsker å spare. Sparing kan også være å selge ting du ikke bruker, som står og samler støv. Gjenbruk er smart spart enten du kjøper eller selger! 
  6. Sørg for at du har gode avtaler på tjenester som strøm, tv- og internett, forsikringer, lån osv - her kan det være mye å hente. 

Ved gjennomgang av regnskapet for 2019 var det flere typer forbruk som overrasket meg. Utgifter på apotek, på blomsterbutikker og helsekost var poster jeg vet jeg kan kutte på. Riktig kosthold for å holde seg frisk fra astma, ta ut linser hver natt slik at jeg ikke får hornhinnebetennelse og slutte med hormoner vil gi en kraftig nedgang forhåpentligvis - samtidig som alt av kosttilskudd utenom D-vitaminer droppes. En Blodprøve om 6 måneder vil vise om et sundt kosthold og moderat trening vil gi like mye balanse i helsa som i budsjettet. 
Blomster kan man stort sett plukke i naturen. Hent inn fra hage og nærområde - både til deg selv, og som gave. 
Frisør er også en post hvor det har gått mye penger, ikke bare på klipp men også på produkter. Jeg har forholdsvis ganske sprøtt, tørt og brusete hår og det er en evig kamp å se gredd ut. Her har jeg en utfordring ... Kan jeg finne produkter som ikke koster skjorta - selv om jeg alltid kjøper når det er tilbud? Finnes det andre produkter som kan erstatte og temme busta? Ja - det får bli en annen blogpost ... 

Husk at det beste i livet er gratis! c",)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar