søndag 21. juli 2019

Smango-krem med granateple


Testing av intoleranse for soya!

De siste årene har jeg ikke kunnet spise soya uten å få astma-reaksjon - slimansamling i lungene som fører til hosting og atter hosting. Fikk også kløe i hodebunn.

Jeg spiser soya på tredje dagen etter at jeg fastet i forrige uke, og kjenner ingen reaksjoner foreløpig. Både tofu, soyamelk med vanilje og nå soya-krem er testet. Og ja - soyasaus  har også blitt fortært! Ingen reaksjoner - bare å krysse fingrer og tær og håpe at det varer. Det er så mange kombinasjoner av vegan- og vegetaroppskrifter som lar seg gjøre når man tåler soya. Her en selvkomponert en:

Smangokrem med granateple:

  • 2 ounce piskbar soya
  • 1 ounce mango
  • 1 ounce granateple
  • mynteblader til pynt
Pisk krem først, og fortsett pisk med mango (og dersom du ønsker noen dråper vaniljestevia). 
Pynt med granateple og mint. 

Tofu Air fryer


Har testet å lage tofu i min Phillips Air-fryer . Kjørte en hel blokk marinerte terninger med 180 grader 5 min - to ganger. Ristet litt rundt på dem.
Laget en variant av Poker Bowl - med tofu istedet for salma.

torsdag 18. juli 2019

Mat for din mikrobiom


Oversatt fra engelsk-En mikrobiota er et "økologisk samfunn av kommensale, symbiotiske og patogene mikroorganismer" som finnes i og på alle multisellulære organismer som hittil er studert fra planter til dyr. En mikrobiota inkluderer bakterier, arkea, protister, sopp og virus.Wikipedia (engelsk)
I følge Dr. William Li, så består mennesket av kroppslig masse 50% og den andre halvparten av bakterier - mennesket er egentlig et såkalt holobiom sier han. En forstyrret bakterieflora kan føre til depresjon, bipolare lidelser, cøliaki, IBS, Altzheimer, Parkinsons, kreft, allergier, diabetes og en rekke andre livsstilssykdommer - også kalt autoimmune sykdommer.

Bakterien Lactobaicillus reuteri forhindrer kreft i bryster, endrer metabolismen og forhindrer overvekt, og får hjernen til å øke sosialhormonet oksitosin. Dersom bakterien dør (f.eks. av ytre omstendigheter som koking etc.) så vil selv fragmenter av den ha positiv effekt i kroppen.

I et laboratorie forsøk på Universitetet i Singapore, så fikk 6 kvinner 2 kiwi pr. dag i 4 dager. De økte antallet Lactobacillus med 35%. Bifidobakterier økte med 17% i løpet av 4 dager. Fiberet og innholdet i frukten er mat til bakterien. Disse to bakteriene sammen lager kortkjedede fettsyrer som er anti-inflammatoriske og som har vist å ha en helende funksjon for slimhinnen i tarmen (lekk tarm).

Dr. Williams presenterer en liste over mat som er gunstig for bakteriene i magen din:

aprikos, ruccola, bambusskudd, black bønner, sort tea, broccoli, kål, kikerter, druer, granateple, skjokolade, kål, kimchi, kiwi, linser, mango, olivenolje, fersken, surkål, shiitake sopp, tomat, surdeigsbrød, walnøtter, yogurt

Prosessert kjøtt og kunstige søtningstoffer har en ugunstig effekt. De tas ikke opp i kroppen, men kommer direkte ned i magen og bakteriene må forholde seg til dem. I følge en Israelsk studie er spesielt sakkarin skadelig. Det finnes ingen henvisninger til denne kilden i fordraget (muligens i boken hans).

onsdag 17. juli 2019

Hvordan finne sunn og god olivenolje?


I følge Dr. William Li, så er det spesielt tre typer oliven som bidrar til longevity - kanskje best oversatt som forsinket aldring på norsk. I følge forskningen til Dr. William Li, så har oliven olje (og spesielt de nevnte nedenfor) den egenskapen at de også kan drepe brystkreft-stamceller. 


tirsdag 16. juli 2019

Utnytt hele purren!

Den hvite/lysegrønne delen til salat.

Purre er en favoritt i salaten!
Den blir ikke så sterk som vanlig løk, og tarmfloraen tåler den godt i rå tilstand. Jeg varmebehandler gjerne annen løk, mest fordi jeg synes det kan bli for stram og jeg kan reagere litt med snufsing av den hvis den inntas i rå form.

Jeg kjøper økologisk purre, og bruker som oftest bare den hvite delen. Det skal jeg slutte med, det er jo sløsing rett og slett! Heldigvis har noen publisert tips om hvordan du renser og bruker purren, så heretter blir det å spare den grønne delen til supper! Bare husk og vask godt!

En til salat (hvit) og en til suppe (grønn).

Zapper!


Ingefær, sitrus og melondrikk!

130 gr. raspet ingefær
settes til trekking i 6 dl liter kaldt vann i en time, og siles av.Presset saft fra 1/2 sitron og 1 appelsin tilsettes den kalde ingefærekstrakten.

Kjøttet fra en 1/4 melon moses og siles.



Du har nå to forskjellige væsker, ingefærekstrakt (med sitrussaften), og vannet fra en halv melon.

Du har nå en råsaft som kan blandes etter smak og behag. 50/50 blanding av de to, tilsatt stevia natuelldråper for å få litt søtsmak er min blanding.

Overskytende rasp fra ingefær spares til annen matlaging i et lite glass. Da er det enkelt å tilsette sunn ingefær i forskjellige retter.  

mandag 15. juli 2019

Forlenget vannfaste - 64 timer


Mitt daglige fastevindu er på 14-16 timer vanligvis. Dette skal ha en god effekt og gi autofagi.
Autofagi er kort sakt defragmentering med restart av kroppen. Kroppen kvitter seg med avfallsstoffer og døde eller dårlige celler. En slags kroppslig kannibalisme. Et mål for ferien var å prøve ut en utvidet faste. Det anbefales for en nybegynner å starte med en 48-timers eller en tredagers (72 timer). Jeg gikk for en tredagers - men endte med 64 timers - her er kort rapport:
  • Faste dag 1 - Torsdag:Ingen problemer: litt slapp utover dagen. Går tur, sover, drar på stranda et par timer.
  • Faste dag 2 - Fredag: Fin form. Ingen brumming i lunger om natten. Går tur til sentrum, slapper av hjemme, luker i hagen. Sover ...
  • Faste dag 3 - Lørdag: Våkner i dårlig form. Hvilepulsen har økt med 10 slag. Hjerte banker hardt, svetter og føler meg syk. Avbryter faste i 64 time (8 timer tidligere enn planlagt). Er ganske veik hele dagen. Spiser små måltider og drikker normalt. 
Den første og andre dagen uten problemer skyldes nok at jeg har et daglig plantebasert kosthold. Det skal gjøre overgangen fra glukose til ketose-forbrenning lettere. Problemet som oppsto skyldes nok mineralmangel. Dersom jeg skulle vært på en lengre faste enn 3 dager, etter å ha fått hjerteklapp ville neste steg være å tilføre kroppen elektrolytter. Når man drikker mye vann, så skyldes mineralene ut av kroppen og det kan oppstå hjertebank, slik som jeg fikk. På True North Health Center hvor de behandler med faste, så vil de da normalt sett gi deltakeren enten en grønnsakssmootie eller en grønnsaksbuljongblanding i noen dager, før man går over til vann igjen og fortsetter (da under observasjon av helsepersonell). Siden jeg var kommet så langt som jeg var, og det kun var 8 timer til målet så valgte jeg å avbryte for å ikke stresse kroppen mer enn nødvendig.

Jeg er fornøyd med mitt første faste-resultat. Målet var å bli kvitt slim i lungene.
Den siste Kenacort-sprøyten som jeg tok for 6 uker siden, er nå ute av kroppen, og det samme er brummingen i brystet om natten som jeg har hatt siden pollensesongen startet. Den ble borte etter første døgnet.

Så fort jeg begynte å spise igjen var den litt tilbake (kraftig spredning av gresspollen og starten på burot på søndag) og jeg tok da et trekk av Symbicort-innhalatoren. Jeg har ikke mer slimdannelse nå i skrivende stund mandag formiddag, og føler ikke behov for verken allergi-tabelett, sprøyte eller innhalator. Den som lever får se ... :)


lørdag 13. juli 2019

The Science of How The Body Heal Itsself :: William Li


Verdt en titt for den som er interessert i forskning på mat og helse!

Vårt forsvarssystem - fem viktige: Notater fra intervju: https://www.youtube.com/watch?v=GMYRePDCVRw&t=5s

Angiogenese - veksten av nye blodårer: 
Soyabønner - 10 gr. daglig - ett glass soyamelk er nok: virker mot kreft, reduserer veksten av blodårer  - spesielt viktig i forhold til brystkreft (reduserer dødelighet med 30%)
Gurkemeie (med pepper).
Kyllinglår (det mørke kjøttet - består av K2) reduserer vekst av blodårer

Stamceller - en del av sjelen din - 74 millioner av våre celler er stamceller:
Regenerer deler av oss dersom vi skades. Del av vårt forsvarssystem.  De fleste lever i beinmargen. Kroppen frigjør noen hver dag. De er trouble shooters. De er få men sterke.
Noe mat booster, og noe mat reduserer dem. Mørk skjokolade (kakao - polyfenoler) 70% og høyere. En rute om dagen er nok.

Tarmflora - vi er 50% bakterier (39 trillioner) og 50% menneskeceller:
Mange helseproblemer kan relateres til dårlige bakterier.
Akkermansia er en bakterie som avgjør om immunbehandling gir effekt på deg.
Den eneste måten å få tak i bakterien på er å få den via mat: granateple-juice f.eks.
Antibiotika vil utslette bakterien. Kimchi og surkål, surdeigsbrød og spesielt pimpernikkelbrød (rugmelet) er god mat for bakteriene våre og også antiinflamatorisk. Booster immunsystemet og får hjernen til å freegjøre hormonet - sosialhormonet oxytose (hug hormone).

DNA-beskyttelse: ikke bare produserer proteiner i kroppen, men også beskytter oss mot miljøet. Røyk vil gjøre skade på DNA, det samme vil diesel/bensindamp. Mat kan influere på denne prosessen hvor DNA beskytter deg mot DNA-destruksjon. Gurkemeie (med pepper) hjelper å bekjempe kreft. Kiwi-frukt beskytter DNA - en kiwi om dagen beskytter med 60%, 3 om dagen vil reparere DNA't.

Telomorer: Kaffe kan endre lengden på telomorene, og forhindrer nedbrenning av dem. Telomorene bestemmer hvor lenge du lever. Mediterian-diett, med plantebasert mat med sjømat får telomorene til å vokse. Dietten beskytter også mot kreft.

Immunsystemet: beskytter mot infeksjon og kreft og andre livstruende sykdommer.
Mango kan booste immunsystemet. Steinfrukter aktiverer alle fem systemene. Du får gode mineraler og vitaminer. Brokkoliskudd laget til en smoothie fikk en boost for immunsystemet mot influensa - hva med en smoothie istedet for vaksine? Sopp - betaglucan, stimulerer immunsystemet direkte (shitake, ). Stammen på soppen innholder 3 ganger så mye.
Stoffer i vin og øl er gode for immunsystemet, men alkoholen er giftig for hjernen (og bakterier i tarmen).

EGCG - et naturlig stoff som finnes i grønn te. Matcha te har stoffet, og er mest potent, beskytter mot høyt kolestorol, beskytter blodårer, setter ned blodtrykket, påvirker stamceller. Kan også drepe kreft-stamceller (som gjør at kreften kommer tilbake).

Mer om William Li: https://drwilliamli.com/

Her er hans list over slagkraftig mat for alle 5 systemene:



torsdag 4. juli 2019

Surkål med Summer Bock




Forrige gang jeg laget denne, mugnet den der den sto på verandaen i 4 dager.
I dag har jeg begynt å spise fra dag 1 - smaker fortreffelig ...
  • Et kålhode (jeg brukte sommerkål)
  • En løk (jeg blandet rød og gul)
  • En neve salt (jeg brukte to - det ble litt mye)
  • Litt dill om du vil (jeg brukte ikke)
Her er oppskriften med Summer Bock:


onsdag 3. juli 2019

Arsen i ris - hva er problemet?



Problemet er altså jordsmonnet og vannet ...
Her til lands er vi heldige i forhold til vannkvaliteten.
Og siden vi ikke dyrker ris, er det kanskje lurt å være kritisk til hvor risen er produsert, og hva slags ristype man velger - dersom man er bekymret for inntaket.

Personlig tror jeg ikke kokt ris er den største bekymringen, men heller ferdige risprodukter - altså prosessert ris med en etikett på seg.

Du kan sjekke den lokale vannkvaliteten på IKS sine sider (for Vestfold): https://vestfoldvann.no/vannet-vart/#vannkvalitet-analyseresultater
Arsen innholdet ved siste måling var 0.10 og 0.16 på to forskjellige målestasjoner.
I Norge er det vanlig at arseninnholdet er mindre enn 2, og akseptabel grense er alt under 10.