torsdag 18. juli 2019

Mat for din mikrobiom


Oversatt fra engelsk-En mikrobiota er et "økologisk samfunn av kommensale, symbiotiske og patogene mikroorganismer" som finnes i og på alle multisellulære organismer som hittil er studert fra planter til dyr. En mikrobiota inkluderer bakterier, arkea, protister, sopp og virus.Wikipedia (engelsk)
I følge Dr. William Li, så består mennesket av kroppslig masse 50% og den andre halvparten av bakterier - mennesket er egentlig et såkalt holobiom sier han. En forstyrret bakterieflora kan føre til depresjon, bipolare lidelser, cøliaki, IBS, Altzheimer, Parkinsons, kreft, allergier, diabetes og en rekke andre livsstilssykdommer - også kalt autoimmune sykdommer.

Bakterien Lactobaicillus reuteri forhindrer kreft i bryster, endrer metabolismen og forhindrer overvekt, og får hjernen til å øke sosialhormonet oksitosin. Dersom bakterien dør (f.eks. av ytre omstendigheter som koking etc.) så vil selv fragmenter av den ha positiv effekt i kroppen.

I et laboratorie forsøk på Universitetet i Singapore, så fikk 6 kvinner 2 kiwi pr. dag i 4 dager. De økte antallet Lactobacillus med 35%. Bifidobakterier økte med 17% i løpet av 4 dager. Fiberet og innholdet i frukten er mat til bakterien. Disse to bakteriene sammen lager kortkjedede fettsyrer som er anti-inflammatoriske og som har vist å ha en helende funksjon for slimhinnen i tarmen (lekk tarm).

Dr. Williams presenterer en liste over mat som er gunstig for bakteriene i magen din:

aprikos, ruccola, bambusskudd, black bønner, sort tea, broccoli, kål, kikerter, druer, granateple, skjokolade, kål, kimchi, kiwi, linser, mango, olivenolje, fersken, surkål, shiitake sopp, tomat, surdeigsbrød, walnøtter, yogurt

Prosessert kjøtt og kunstige søtningstoffer har en ugunstig effekt. De tas ikke opp i kroppen, men kommer direkte ned i magen og bakteriene må forholde seg til dem. I følge en Israelsk studie er spesielt sakkarin skadelig. Det finnes ingen henvisninger til denne kilden i fordraget (muligens i boken hans).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar