mandag 11. februar 2019

2019: Dag 89 - Hermetikkfisk - hvor sunt er det?


Mitt nåværende hermetisert makrellager ... hjelp - er det trygt?

Hvor sunn er egentlig Makrell i tomat?

Prosjektet ProHealthPelagic har analysert blant annet fersk makrell og hermetisert makrell i tomat, og kom fram til følgende:
Konklusjonen er altså klar: Makrell i tomat er kjernesunt. Og har topp kvalitet. Enten pålegget kommer fra frosset eller ferskt råstoff.
– Fet fisk som makrell og sild er en viktig del av et sunt kosthold. I tillegg til de velkjente helsefordelaktig langkjedede omega-3 fettsyrene og vitamin D, inneholder disse fiskene også enumettede fettsyrer, proteiner, di-peptider og frie aminosyrer, understreker Sintef- forsker Inger Beate Standal.
– Anbefalinga fra norske myndigheter er at man skal spise fisk to til tre ganger i uka. Og vi kan altså garantere at makrell i tomat er et utmerket valg i så måte, sier forskeren.
NB! Husk fra forrige post at fet fisk - i forhold til miljøgifter er tryggest om man begrenser seg til en gang i uken.  Uansett, det er godt å vite at maten i seg selv beholder kvaliteten, i hvertfall når det gjelder fisk. I følge undersøkelser så har B- og C-vitaminer en tendens til å forsvinne i oppvarmingsprosessen, så grønnsaker og frukt vil da naturlig miste dyrebare vitaminer.

Men hvordan påvirker emballasjen maten, miljøet - og ikke minst oss?
Bisfenol A (BPA) står på myndighetenes liste over stoffer som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø og hvor målet er å stanse utslippene innen 2020. BPA er klassifisert som skadelig for øynene, irriterende for luftveiene, allergifremkallende ved hudkontakt, og kan skade evnen til å få barn. Stoffet kan være hormonforstyrrende og er skadelig for livet i vann.
Jeg har i mange år hevdet at mine utfordringer knyttet til vekt (insulinresistensen) er relatert til hormoner. Det er rett og slett observasjoner gjennom mange år som har ført til denne personlige konklusjonen. Det var derfor veldig greit å få bekreftet det for et par siden:
There is indeed evidence BPA can disrupt the brain and hormonal systems. A 2016 study in the journal Clinical Endocrinology found that BPA may be linked to insulin resistance and obesity in women.
Kilde:  https://www.womenshealthmag.com/food/a19993318/canned-food-safety/

Jeg finner ingen informasjon på nettet om emballasjen til Stabburets Makrell i tomat, og har derfor sendt en henvendelse. King Oscar-makrell, oppgir på sine sider god informasjon og opplyser om at de ikke bruker BPA i sine bokser. I min søken fant jeg en fin mal man kan sende til produsenter. Venter i spenning på om jeg får noe svar fra Orkla - Stabburet ... Svaret postes her, når det er mottatt:

-----
Det skal ikke være lett å være forbruker. 

Kilder for BPA er ikke bare belegget i hermetikken - du får det via; kost (hermetikk og plastemballasje)), kosmetikk, plastprodukter og kassakvitteringer. Kost utgjør minst helsefare, og kassakvittering mest, i følge Folkehelseinstituttet
Men EFSA poengterer at beregningene fra andre kilder som kosmetikk og kassakviteringer er mye mer usikre enn beregningene fra kosten.
Tidligere grenseverdier (før 2015), var på 50 mikrogram pr. kilo kroppsvekt (Er det rart man blir syk?). Fordi de lærdes strides ble det i 2012 bestemt at det skulle settes nye og lavere grenseverdier. Den nye og lavere TDI’en ble satt til 4 mikrogram (4 µg) per kg kroppsvekt per dag.

EFSA har på bakgrunn av undersøkelser med små barn målt verdiene på de som spiste mest, og har konkludert med at det ikke er noen helsebekymring knyttet til inntak fra kost. Men siden vi både spiser, bruker plast og handler i autokassa i butikken og må ha med kvitteringen for å komme ut, så bør totalinntaket begrenses der man kan tenker jeg. Rådene fra Erdetfarlig.no kan være nyttige i så måte. Jeg har fetet ut noen tiltak jeg vil fokusere på fremover.   

Råd og forholdsregler fra Erdetfarlig.no 
  • Du kan ta forholdsregler for å unngå helse- og miljøskadelige stoffer i matemballasje:
  • Bruk emballasjen til det den er beregnet for (som oppvarming, frysing og så videre).
  • Bruk emballasje som er egnet for å komme i kontakt med mat. Se etter glass- og gaffelsymbolet (t.v.) eller tekst som sier at det er egnet for mat.
  • Velg svanemerkede produkter der det er mulig (som engangsservise, mat- og bakepapir).
  • Det kan være lurt å velge glass framfor plast når det er mulig. Plast avgir generelt mer helse- og miljøskadelige stoffer enn glass.
  • Begrens bruken av hermetikk og fast food.
  • Det sikreste er å bruke ferske råvarer og lage maten fra bunnen når det er mulig.
I tillegg - fra UHN:
  • Do not microwave food in plastic containers.
  • Say no to receipts when possible.
  • Never give a child a receipt to hold or play with.
  • Wash your hands before preparing and eating food after handling receipts.

Som en konklusjon av de øvrige betraktninger kan man si at en en boks makrell i tomat i uken er innafor, og at denne begrensningen først og fremst ikke gjelder emballasjens innhold av BPA, men miljøgiftene i den fete fisken i seg selv. Videre - bytt ut plast med glass, og vask hendene etter butikkbesøket dersom du bruker ubetjent kasse - eller behold likegodt hanskene på i vinterhalvåret ...






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar