Notater fra video nedenfor - link til artikkel:
Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging and Disease
(The New England Journal of Medisin)
Triglyserider: i et metabols skifte vil kroppen bryte ned triglyserider til fettsyrer - glyserol Når disse øker i kroppen, og når frem til leveren, vil det sendes signaler om å danne ketoner.
Ketoner er hovedenergikilden til hjernen. Det dannes BDNF, og dette er gjødsel for hjernen som degererer f.eks. demens og altzheimer.
3 anbefalte intermitterende fastemetoder:
Hvilke tilstander hjelper faste for:
- Alternerende faste: feks. spise annenhver dag
- 5:2 diett: 5 dager med 3 måltider og 2 dager hvor man inntar ett måltid med 5-800 kcalorier
- Tidsbegrenset matinntak: 18:6 - faste i 18 timer og matinntak i løpet av 6 timer. Man starter forøvrig med et 10-timers matvindu og jobber seg ned mot 6-timers.
Gode grunner for å faste:
- reparerer mitokodriene
- reparerer dna
- reparerer protein
- demper inflamasjon
- øker antioksidanter
- øker autofagi
- livsforlengende (rotter økte livsspennet med 80% ved alternerende fasting)
- insulinresistens
- høyt blodtrykk
- inflammasjon
- overvekt
- hukommelse (etter 12 måneders faste: verbalt minne, arbeidsminne)
Hvilke tilstander hjelper faste for:
- Overvekt og Diabetes
- Hjerte- og karsykdommer
- Kreft
- Nevrokognitive sykdommer (Altzheimer, parkinson etc.)
- Astma
- MS
- Arterose
- Rekonvalesens fra operasjoner (tissue repair)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar