torsdag 9. januar 2020

WildFit-prinsipper - Erik Edmeades


Notater fra masterclass Mindvally

  1. Sukkerfella: Produsenter legger sukker inn for å stimulerer apetitten. Det finnes 60 forskjellige navn på sukker. Gjennomstnittlig amerikaner spiser 70 kg sukker i året. Å være overvektig er 7 ganger mer dødelig enn å røyke en pakke sigaretter om dagen. Du ser sjelden eldre folk som er overvektige eller røyker. 
  2. Unngå kjemikaler: Vær oppmerksom på kjemikalier: Kjemikaler brukes for å gjøre maten fristende, for å øke profitten - ikke helsa. De gjemmer kjemikalene bak navn som naturlig tilsetningstoff. Det er ikke noe næringsverdi, og kroppen må kvitte seg med det. Naturlig tilsetninger er fremdeles kjemikalske tilsetninger, og konserveringsmidler tilsettes for at maten ikke skal brytes ned. Vaniljetilsetninger har blitt hentet fra bever-avføring(!). 
  3. Vi har utviklet oss gjennom tiden, og tilpasset oss sesonger - vi er vant til sesonger. Naturen operer ikke med anbefalte daglige doser. Det er naturlig at kroppen går gjennom en syklus i sesonger - en spredd variasjon. Hver sesong kommuniserer til kroppen. Instinkter kicker inn. Når du spiser en normal mengde rett mat til rett tid, vil du tape vekt. Vekt er et biprodukt av helse. Noen typer mat trigger vekttap og andre typer mat trigger lagring av fett. 
  4. Få nok av det nødvendige: Dødsårsak nr. 1 gjennom tidene har vært underernæring, og det er det fremdeles. Folk spiser seg overvektige, og er feilernærte. Du må få i deg nok makro og mikronæringstoffer hver dag. 
  5. Du må forstå hva som gjør deg sulten. 
    1. Næringshunger: når du er lav på næring, får du signaler på at du skal spise mer, selv om magen er full. 
    2. Tørste: tørste er en hunger. Når vi er dehydrerte vil vi ofte føle matlyst, fordi det gjennom tidene er naturlig å få i seg veske via plantemat. 
    3. Variasjons-sult: Næringsvariasjon motiverer oss til å prøve forskjellig mat. Cravings for variasjon kan gjøres sunn ved å variere samme type mat. 
    4. Lavt blodsukker-hunger: Hjerner benytter seg kun av glucose. Metabolisme som brenner fett er å foretrekke, slik at ikke blodsukker blir avgjørende. 
    5. Emosjonell hunger: bli kjent med følelsene dine omkring mat for å kunne kontrollere sulten. 
    6. Tom mage sult: Legg merke til forskjellen på tom-mage-sult, og ekte sult.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar