mandag 31. desember 2018

2018: Dag 48 :: Fine Line Eating i 2019!

Tittelen på denne posten burde kanskje heller vært Broken Lines Eating!
Etter 46 dager med studier av Bright Line Eating, så har jeg kommet til oppgjørets time. Skal jeg bli en BLE'r ?

Som en Bright-lifer, så skal man ikke bare følge matplanen men også meditere, fylle ut en sjekk-liste, planlegge mat på forhånd (alle måltider for neste dag) og lage en takknemlighetsliste hver dag/kveld - og bli en del av et samfunn hvor man søker støtte. Dvs. at man må melde seg på en BootCamp (hvis ikke får man ikke tilgang til nettsamfunnet), eller en 14 day challenge. Disse kursene koster flesk (4000 for BootCamp). Det koster også en viss sum i året, for å være en Bright-Lifer (altså at man får være med i nettsamfunn hvor man får coaching ( i lukkede facebook-grupper).

Jeg har kommet til konklusjonen at mine behov nå ikke samsvarer med å melde seg p bootcamp eller annet. Men jeg kommer til å følge både den amerikanske og den norske gruppen, for å få med meg nyheter og happenings - og hva som måtte komme av freebees. I tillegg er det et mål å fortsette å løpe og trene redcord, på tross av store utfordringer med astma dette siste halvåret. Her med en artefakt jeg prøvde ut for et par dager siden, som virkelig setter forfengeligheten på prøve ... Jeg fikk noen blikk etter meg der jeg sprang ... Men det funket - jeg fikk luft! :D Slik kan man jo se ut, så hovedmålet blir å gjøre jobben som egentlig skulle vært gjort for to år siden - eliminasjonsdiett! Jeg kommer tilbake til dette i ny post. Først en oppsummering av min BLE-fordypning denne julen.

Stælken Tranberg

OPPSUMMERING FRA 45 DAGER MED INTENSIV BLE-INNFØRING: 

Jeg startet dietten (å følge linjene), omtrent samtidig som jeg bestilte boken. Jeg meldte meg på den norske mini-pakken, men brukte angreretten etter bare noen dager, fordi jeg følte innholdet der fokuserte på vaner og rutiner som jeg allerede har innarbeidet gjennom lavkarbo-livsstil gjennom 10 år. Så hadde jeg litt flaks med at Susan Peirce Thompson startet en video-serie Reboot Rezoom, med diverse webinarer inkludert, for å få folk gjennom julen og for å rekruttere til nye kurs for de som har falt av lasset. Den norske Spis deg fri, hadde også en opplegg gjennom julen nå for å holde folk i handa gjennom utfordringer knyttet til mat og kultur i denne høytiden. Dette har blitt bakgrunnen for min intensive innføring. Her er mine tanker omkring mine behov og hva BLE tilbyr - og hva jeg velger fremover for 2019!

Reboot :: Rezoom: 
De siste dagene har vært lærerike, i forhold til å forstå prosessene som skjer når man sprekker.
Etter 10 år på lavkarbo, så vet jeg at sprekkene kommer i ny og ne. Samtidig så vet jeg at jeg klarer å dra meg inn - uten support fra et samfunn. Isolatøren har blitt en følgesvenn jeg har en grei dialog med - if you cant beat them, join them. Jeg vinner som regel diskusjonene. Derfor har jeg også klart å holde vekten - litt opp og ned noen kilo, slik vil det nok alltid være. Perfeksjon er ikke tilgjengelig som SPT sier.

Nå har jeg fått noen tips om andre teknikker å bruke i denne prosessen som gjør at jeg kanskje vil klare å få toppene og dalene litt mykere - og på et nivå over panikk- og faresonen. Øvelse gjør mester, og det gjelder å lære av situasjonene. Jeg skal være snillere med meg selv - behandle meg som en god venn. Sist det sprakk var i september, da jeg gikk på en ostepop-smell. Ostepop i helgene som kos, samt noen bursdager med begrenset utskjeielse - opp 5 kg på fem uker. Jeg ble hekta! Jeg fikk dratt meg inn igjen i slutten av oktober, og unngikk helt What the hell effekten. Heldigvis! Det er fint å ha fått noen termer/ord for disse prosessene som jeg kjenner så vel.

Til å begynne med, så kunne alle melde seg på Reboot - Rezoom kurset. Jeg vurderte dette, men så ble det trukket tilbake. BLE-gjengen hadde konkludert med at dersom man ikke har vært på BootCamp først, så får man heller ikke Rezoome. Det er jo noe logisk med det, og de har sikkert rett i at det er lurt, og det er selvfølgelig et velvalgt salgsargument.

Bright lines: 
BLE har klare grenser.

  1. Ikke sukker (ikke noe søtt - enten det er suketter eller andre søtstoffer)
  2. Ikke mel (ikke noen typer mel)
  3. Bestemte mengder (veie maten i ounces)
  4. 3 måltider om dagen

FINE LINE EATING - MINE MODIFISERTE LINJER:

Ikke sukker: Dette er ikke nytt for meg, har avstått fra sukker i mange år - minst 10, med noen unntak. Det som derimot er nytt er at alle andre søstningsstoffer skal ut. Jeg kommer til å fortsette å lage min Aronia-saft (full av antioksidanter) med tagatesse/sukrin. Dette er ikke noen trigger for meg, og derfor heller ingen . Saare i forhold til avhengihet. Saften brukes som "medisin" hvor jeg tar et par dl. - nesten hverdag til å skylle ned tilskuddene mine med (Vitamin D3, Curruculumn og krom (som jeg forøvrig er spent på om jeg kommer til å trenge når dette nye kostholdet gir resultater). Jeg holder på å trappe ned på Pepsi-Max som jeg har drukket i mange år. Nedtrappingen er ikke pga. sukkeret eller søtstoffet (jeg er ganske overbevist om at jeg ikke får dopaminsvingninger av disse eller endret tarmflora), men er mer irritert over vanen jeg har tillagt meg - som jeg ønsker å være fri fra (har bestandig handlet disse for å få redusert utgiften). Jeg trapper også ned på suketter i kaffen - sager benet sakte av ... Jeg drikker kaffe fordi det er sunt, og synes ellers at smaken ikke er så veldig god, men ok. Jeg kommer nok også til å bruke søtningsstoffer dersom jeg finner at fordelen er større enn ulempen - som f.eks. når jeg skal ut og høste av naturen har å by på - jeg fikk tross alt en super bok av sønnen min i bursdagsgave. Rakk akkurat å få satt noen fioler i isbiter som skal brukes til nyttårsaften nå i mineralvannet, før høsten ebbet ut.

Ikke mel: 
Mel er ikke noe problem - den er bright og har vært det  siste tiår, med unntak av noen forsøk med forskjellige meltyper. Jeg har kjent på kroppen at jeg ikke tåler dette og har gitt bort melposene hver gang - you name it, I tried it! Dette er også min største trigger på avhengighet, og jeg føler jeg har den under stålkontroll. Det er lett, rett og slett fordi jeg blir syk (svamp-lunger) og uvel (stinn og oppblåst) av mel.

Bestemte mengder: 
Når det kommer til mengder, og på dager uten lang løping så følger jeg planen ganske så nøyaktig (så nøyaktig man kan som fersking vel og merke). Det hender jeg går på smell fordi jeg har misforstått noe i matplanen - som f.eks. at potet er grønnsak (det regnes som frokostkorn). Jeg trodde det ville bli et ork å veie maten, men tvert imot så er det en befrielse å vite at mengden gjør meg mett og gir meg nok næring - at jeg ikke trenger mer. På grunn av trening, eller andre spesielle happenings, så vil komme til å f.eks. bytte/flytte frukt fra et måltid til et annet (som f.eks. dersom jeg skal spise i selskap hos andre - da tar jeg frukten som er der, istedet for å spise kake - eller tar med selv dersom det ikke er tilgjengelig). I tillegg, så skal det nevnes at jeg noen ganger vil komme til å droppe måltider for å bevisst legge inn faste. Se blogpost med Dr. Valter Longo. Det er også han som inspirert meg til å bli Pesciterianer.

Pesciterianer: 
I tillegg til disse 4 linjene, så endres kosten fra lavkarbo med prosessert mat, til å bestrebe meg på å bli pesciterianer. Denne vrien er primært knyttet til utfordringer med astma, hvor det i mitt tilfelle anbefales å kutte ut meieri-produkter, egg, og alt av prosessert mat. Allergi-prøver gir ikke svar, så da må jeg finne hva som trigger immunsystemet selv. Samtidig, så er det å få i seg nok C-vitaminer viktig i forebygging av astma, og det var en utfordring på lavkarbo-dietten. I tillegg, så er det oppdaget en ny form for allergi på 90-tallet (som knyttes til en del lunge-problemer). Man tror at prosessert mat kan forårsake og utløse astma. Jeg ser ikke bort fra at dette kan gjelde meg. Det er uansett ikke noe positivt med prosessert mat sett i et mikronæringsperspektiv, så hvorfor ikke bare droppe det?

I tillegg vil jeg kutte ned på kjøtt - av to grunner. Den ene er at veldig mange helseproblemer knyttet til aldring har sitt utspring i inntak av kjøtt. Det andre er at kjøttindustrien er motbydelig og til å miste matlysten av - enkelt og greit. Datteren min går foran, og jeg etter henne.

Jeg drikker fremdeles melk til frokost (men ser etter løsning). Har prøvd flere forskjellige typer melk, men de smaker høgg. Det er også mange typer melk/mat jeg ikke kan spise, fordi jeg får astmaproblemer (av det meste som krysser i tabellen på pollen - fra februar til september).

Matplanen: 

Når det gjelder matplanen, så er det mye mat jeg ikke kan spise pga. kryssallergi.
Det fører til at jeg blir å bytte ut noen protein-bolker, med grønt som er fylt med essensielle aminosyrer. Disse - BREMS - har jeg skrevet en egen bloggpost om - Proteinmengde pr. dag.

Planlegging - veien til suksess er gode vaner: 
Som nevnt i går, så har oppfølgingen av planleggingen vært en utfordring for meg, og det fører til mer stress enn ro synes jeg. Jeg har ikke problemer med å planlegge at jeg har mat tilgjengelig til neste dag (kjøleskapet er fylt med grønt). Jeg har allerede innarbeidet gode vaner med å ikke spise mellom måltider, ikke spise etter kl. 6 osv. Jeg føler at jeg har gode vaner som ikke vipper meg av pinnen i så måte, selv om de ikke samsvarer med BLE sine.

Journalføring: 
Jeg vil journalføre måltidene mine her på bloggen. Til dette bruker jeg Myfitnesspal for logging av næring, trening (Garmin Connect og Strava) og vekt. BLE legger ikke opp til å telle kaloirier, men siden jeg trener mye (har nesten alltid gjort det), så er det viktig å passe på at man får i seg nok næring. Det vil Myfitnesspal hjelpe meg med. Denne vil alltid ligge nederst i blogposten - etter refleksjoner og notater.  Myfitnesspal vil være journal og bloggen en refleksjonslogg - samlig av oppskrifter, ressurser og annet som måtte dukke opp å være til nytte for meg selv eller andre på denne nye veien mot å spise seg fri og å løpe seg gla'.

Så kort oppsummert:
  • Jeg er ikke en Bright-lifer i dag: fordi jeg ikke følger systemet (kursene, meditering, planlegging, sjekkliste osv.)
  • Jeg er en Fine-lifer, fordi jeg følger en justert egen versjon av de fire linjene: ikke sukker, ikke mel, 3 måltider pr. dag og bestemte mengder (veiing av maten). 
Og som om ikke det er nok, så vil jeg se etter muligheter for å prøve medisinsk yoga i 2019. For å lære meg pusteteknikk, og kanskje få en innføring i meditasjon. Ingen av disse tingene virker fristende (for en utolmodig sjel med monkey mind), men det skal ikke stå uprøvd. Hvem vet hva det kan komme ut av sånt? Jeg er helt sikker på at det vil gjøre meg godt på en eller annen måte. Om ikke annet enn for variasjonens skyld.

Nysgjerrig, modig og utadvendt er mitt livsmotto, så 2019 - bring it on!

Meny for nyttårsaften - i spedd en 6 km rundt Dalen som gikk strålende uten LungPlus (4 plussgrader):



søndag 30. desember 2018

2018: Dag 47 - Storefri - Webinar with Susan Peirce Thompson

Notater fra webinaret:

Kort fortalt, Susan gikk igjennom:

AIR:

  • Automaticity: lage vaner og følge linjer
  • Identity: internalisering - og bygge identitet via samvær med likesinnede
  • Rezooming: å komme seg tilbake på sporet etter en sprekk
FAS: Se også gårsdagens post
  • Food: Spise mye frukt og grønnsaker for å komme inn i gode sirkler
  • Action:  Grep man tar hvis man sprekker
  • Support: Å bygge seg et netterverk - og hindre isolatøren


VEIEDAG: 60.4 

lørdag 29. desember 2018

2018: Dag 46 - Webinar:The Psychology and Neuroscience of Reboot Rezoom


Notater fra Webinaret - så godt jeg klarte å henge med:

OVERSIKT OVER INNHOLD I WEBINARET - SUSAN PEIRCE THOMPOSON - PH.D: 

Bright Line Eating
  • When your lines are bright
  • When you break > rezoom > break > rezoom
The Reboot Rezoom Free-Again System (F.A.S)
  1. Food
  1. Actions 
  1. Support
1: FOOD: 

Det nevrologiske nivå - hvordan hjernen endres når vi følger BLE: 
Dentries (carry signals crossing synapses from neighboring neurons to the cell body) and Axon (carries signal away from the cell body):  sender signaler til hverandre. Når vi endrer adferd, så skaper vi nye synapser, og endrer mottakeligheten for de eksisterende synapser. Det dannes nye bekker i landskapet.

Det psykologiske nivå: 
Vi endrer adferd. Våre assosiasjoner til mat endres (som bjellen og Pavlovs hund). Action > vi forbinder ikke lenger mat til kulturelle eller emosjonelle hendelser (bjellen). Vi ønsker f.eks. å kunne gå på kino uten å assosiere det med popcorn.

Resistance to instinction: Hjernen fortsetter å mase ...



Hva skjer hvis vi ikke følger linjene?
Intermittent reinforcement - en belønning som bare kommer noen ganger.

  • Humøret faller: sukker, mel og omega 6-tunge matvarer (prosessert mat) fører til depresjon
  • Isolatoren tar over: beksytter oss fra skam, fordømmelse og kritikk
  • Hjernen tror vi sulter: høyt insulin og inflamasjon > leptin resistanse


2. ACTION: 
3 ting vi må gjøre: 
  • Hev nivå (bølgene): bedre humør og velvære
  • Myke opp toppene: mindre panikk, angst og avslappet
  • Endre retning: større bevissthet om fallgruvene og viljen og mulighet til å endre retning 
Maten vi spiser er sterkt forbundet med vårt humør. 7A - syv om dagen!
Sukker er en depresant.
Dess mindre prosessert mat man spiser, jo lykkeligere blir man. 
Omega 3-6 forholdet er 1:1/1:2. Standart amerikansk diett er i dag 1:15 - 1:25

Prosesserte produkter gir mye omega 6 som vi ikke ønsker (transfett).


Hvordan kan Reboot Rezoom hjelpe?
Spise sunt - frukt og grønt: stimulerer humør - påvirker venstre frontal cortex (happy), gir bedre balanse mellom omega 3 og 6.

  • Reduserer cravings. 
  • Styrker minne
  • Stabiliserer humøret

Effekten av mindfullness meditasjon: Monique Rhodes

Meditasjon (left cortex): 
  • Øke oppmerksomhet - med purpose, 
  • in the present moment, 
  • with acceptance
Stress og angst fører til kort pust, og rolighet og velvære gir dyp pust.
  • TakknemlighetsjoUrnal (venstre cortex): øker humør
  • Skriving - bevissthet
  • Action - knyttet til mat og support
3. SUPPORT: 


Vagal tone - Vagus nerven:



Vagaltone:

  • typisk stabil
  • målbar

En sterk vagal tone bedrer leptin sensitivitet, og stopper sult. Pusteøvelser er derfor viktig (meditasjon/yoga). Fininnstiller glucosenivåer og inflamatorisk respons. Justerer muskler i indre øre. Kobler sammen hjerte, hjerne og mage.

Støtteapparatet og vagusnerven: 

Forskning (av Steeve Cole) har påvist en forskjell i 200 gener på ensomme og sosiale mennesker. Den meste effektive sosialisering er person til person.
Samvær med andre styrker vagusnerven, du utvikler sterkere bånd, sympati og kan lese ansiktsutrykk bedre.



fredag 28. desember 2018

2018: Dag 45 - 4 juledag :: Rezoom: The Free Again System - Video 3




Hvordan kan vi gjøre toppene mykere og heve nivået over farenivå, når vi går på en smell?

Food :: Action :: Support

Food: how to handle your food
Actions: you need to take and support your experience
Suppport: the amazing role support plays in your program and how to deal with the isolator

FOOD:
  • First in - last out. The way to start back is to wrtie down the food - get it planned. 
  • if action and support is slipping, its a red flag (the food is about to slip)
  • you need a tried and true system:  if you're high on the sustainablility scale you need a system with clare boundries, if you're low (5 and under) you can moderate adictive food that is spesific quantity - what and when to eat
  • The fewer meals, the easier it is to automatize and develop the habit. 
1. System: How do you follow the system?
  • Make sure its a plan that is evidensed. Make sure the guide has succeseded. 
  • JFTFP - just follow the f*ing plan
  • Bring up your problem to the guie
2. Planning: Write down what to eat so that you dont have to make food choises.

3. Preperation: Getting the food prepared in advansed. Cook more than you need. 
4. Structure: the more stress the more structure

ACTIONS: 

Small things we can to right now (over time become habits). When we rezoom, we need to focus on tiny things: 
  • AM routine in the morning
  • PM routine in the evening
  • Tracking: writing down
Change your brain: 
The panic/danger reaction that occurs in the body, when you fall can be minimized (neutrlized - shave off those sharp pikes) by doing some excercises every day - start with one, and move to the next: 
  • Meditaion
  • Gratitude
  • Journaling

SUPPORT:

Building the identity. We are herd animals. We need to develop a communiity we belong to. Otherwize, we will not be able to swim upstreem.
Setting up your system for support:

  • recognize your isolator
  • introvert (need a lot of alonetime)
  • avoidance (feeling (?) destructive)

  • List out the way the isolator has been keeping us
  • Connect before the crash
  • Make connections a habit
  • Build the connection muscel 
  • Put on your scientific hat and find out what works for you

What does it mean to implement the system?


  • Take every break, to make i t a break threw
  • soften up the edges
  • abses and release, become your teachers and fuel to your growth
  • How to I adjust?
  • What actions do I take?
  • What is my support?
  • The struggle is your best teacher!
  • The cycles will always be there
  • Perfection is not avaliable!
Maten i dag - Lunsjen ble en banan.
Fikk time til hårklipp, og rakk ikke tilbake til lunsj.
La inn frukt til middagen som litt ekstra: 1 klementin og druer - til sammen 6 once.
Planlegging er ikke problemet, men å følge planen - det er en utfordring!


torsdag 27. desember 2018

2018: Dag 45 - 3. juledag :: Tjøme på langs

Tjøme på Langs i dag.
Første gang jeg ikke har startet fra starten av, men fra Freddy's Gløggstasjon. Derfra ble det 7.7 km til enden. Sleit med pusten hele veien, og smerter under beinet.


Jeg sliter med å planlegge måltider - må skjerpe meg ser jeg. Blir add-hock, og da glemmes f.eks. frukten i dag. Skulle flytte den til middagen pga. løpingen (planla jeg). Men når jeg ikke holder meg til en nedskrevet plan, så går det fort i glemmeboken. Hadde trengt de ekstra antioksidantene etter trening i dag. Velger å utelate i stedet for et 4. måltid. Fomle seg frem ... urk :P



onsdag 26. desember 2018

2018: Dag 44 - 2. juledag


Tester ut Myfitnespal





Middag hos Morten 14:30, med familien hans. Pinnekjøtt med tilbehør. Jeg tok med ørret.

tirsdag 25. desember 2018

2018: Dag 42 :: 1 Jicama-juledag


Jicama - luke 24

Jeg har i hytt og pine brukt spennende og ukjente grønnsaker som en slags julekalender i desember. Jicama ble spart til selveste julaften. Den smaker saftig og godt, og kan minne litt om vannkastanje i konsistensen. Roten kostet 50 kr. på Asia-butikken i Tønsberg, og damen bak disken tar bare inn to av gangen siden de ikke selger så mye av den. Veldig god, men dyr. Lunsjen nedenfor er laget av spinat, jicama, løk, gresskarkjerner, mango og klementiner.


Restemat i dag:


mandag 24. desember 2018

2018: Dag 41 :: BLE-Luke 24 The science of sustainable weighloss


Filmen over ble postet på facebook som luke 24, og er et opptak av den norske Spis deg fri, boklanseringen hvor Susan P. Thompson holder et foredrag om forskningen på vekttap. Mye interresant der.

Jeg har begynt å bruke MyFitnespal for å loggføre trening og næring.
Der er det lettere å endre på planen der synes jeg, noe man ifølge BLE ikke skal. Man skal holde seg til planen man har laget dagen i forveien. Det fungerer ikke alltid foreløpig. I dag, f.eks. så var både mangoen og avocadoen delvis rotten (vi bor i Norge), og enheter måtte byttes ut. En mandarin gikk i gulvet slik at skallet sprakk, og da måtte den med på frukt-lasset selvfølgelig.


Det ble forøvrig en herlig julaften-lunsj, med spinat, jicama, mango, klementin og løk. Jicama var en fantastisk god rot. Den skal jeg fortelle mer om i morgen.










søndag 23. desember 2018

2018: Dag 40 :: Taro-suppe


Lillejulaften må være litt klin-kokos, så derfor er jeg på den fine linje i dag og balanserer kontrollert med å teste litt nytt. TARO! Roten behandles på samme måte som potet i matlagingen, men er giftig i rå tilstand, så den må varmebehandles. Den skal helsemessig være god for både hjerte og diabetes-helse - i tillegg:
Taro er en kilde til kalium, vitamin A og vitamin C. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.
Kilde: https://www.frukt.no/ravarer/gronnsaker/taro-eddo/ 

Jeg laget Taro-suppe som i videoen, med fire Taro-røtter kjøpt på Nøtterøy Lille Asia, to bokser kokoskrem og en stor gul løk - og en klype salt. Først kokte jeg Taro (kuttet i terninger) i ca. 20 min, før jeg skylte ut vannet og tilsatte kokokrem og løk. Lot så dette småkoke i ca 15 min.

I forhold til BLE-dietten, så er Taro frokostmat. Derfor ble det kun en liten smakebit i dag. Det ga mersmak! I tillegg, så ovnstektet jeg lilla-søtpotet. Den var himmelsk! I tillegg, så ble frukten fra lunsjen som uteble, flyttet til middagen. Også her bare smaking - det er jo tross alt bare lille-julaften :)

Det ble litt lite søvn natt til i går, så dette ble tatt inn igjen natt til i dag. Spiste frokost 9:30, og jogget en 6-km's tur kl. 11. Lunsjen ble derfor droppet, og matplanen litt anderledes. Middag 17:30
Faste lønnes med litt frihet - strikken er fortsatt stram!

VEIEDAG: 61,4

FROKOST:
  • 1 protein: 2 oz quinoa 
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  kokt på kokosmelk
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten med litt kanel på

MIDDAG:
  • 1 protein: reker - 4 oz
  • 14 oz grønt: stekt rødløk (4), brokkoli (4), sopp (3), lilla søtpotet (1), Tora-suppe (2)
  • 1 fett: kokoskrem og olivenolje til steking
  • 1 pasjonsfrukt

lørdag 22. desember 2018

2018: Dag 39 :: Fun-da-mental-BLEst



BLE vil nok i manges øyne være en ekstrem diett:

- ikke mel (noe slag)
- ikke sukker (noe slag)
- veie maten (bestemte mengder)
- 3 måltider (12 timers opphold - 4-6 timer mellom måltider)

Når man blir overvektig eller syk av mat, så blir valg av føde en prioritering.
Skal man kose seg med mat, trosse kroppens reaksjoner og ta kostnaden - eller skal man lytte til kroppen, gi den det den trenger og bli kvitt plager?
Det blir et valg den enkelte må ta.
Å ha et personlig livssyn er respektert.
Å ha en personlig tilpasset diett, blir ofte problematisert.
Å være på diett, er å stå i motstand. Eller som en sa, å holde en strikk konstant.
Hver gang du slakker strikker, så går du opp i vekt og/eller får vondt i kroppen. 

Det er ikke et vanskelig valg på lang sikt å velge helse fremfor  kortvarig nytelse.
Det vil komme øyeblikk som kan føre til slakk strikk - og noen ganger også helt bevisste avvik fra planen. I mine 10 år på lavkarbo har jeg hatt bestemte spis-hva-du-vil-dager. Bursdag, julaften, nyttårsaften, påskeaften og 17.mai. Det har likevel hvert mange av disse dagene jeg har holdt meg til reglene mine. De gangene jeg har sluppet opp så har det vært fordi jeg har vært i selskap med andre. Både fordi det har vært enklere å være en del av den nasjonale matkulturen for å slippe de evinnelige diskusjonene med de som lar seg provosere, og fordi det har vært deilig å gi litt fanden. Disse periodene har også ofte ført til at strikken føles stram, og det har da vært fristende å slippe opp. Da er det om å gjøre å komme på track igjen - fort.

Det er ikke til å stikke under en stol at mange blir provosert når noen gjør noe annet enn resten av flokken. Det gir egentlig bare motivasjonen min en boost. Lavkarbo provoserer nok flere enn hva en pesciansk diett vil gjøre. Grønnsaker gir nok mer aksept enn fett - og når det da er plantefett, så er det om ikke helt fett - litt mer lett. Nå er det jo også jul, så litt juling blir det nok i år og.

Jeg går for knock out! Noe morro skal man ha ...


FROKOST:
  • 1 protein: ett halvt glass melk (1 oz) + 2 oz quinoa 
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  kokt på kokosmelk
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten med litt kanel på
LUNCH: 
  • 1 protein: 1 egg +  2 oz fetaost
  • 6 ounces grønnsaker/salat: spinat, ruccola, agurk, paprika, mais, løk
  • 1 frukt: 2 kiwi og litt druer
  • 1 fett: 1ss olje fra fetaosten og gresskarfrø

MIDDAG:
  • 1 protein: reker - 4 oz
  • 14 oz grønt: spinat løk, grønnkål, brokkoli, spinat, jordskokkpurè og sopp
  • 1 fett: Appetina-olje og smør 

torsdag 20. desember 2018

2018: Dag 38 :: Rezoom Reframe - video 2


Notater: NB - filmen er kun tilgjegenlig innenfor et kort tidsrom.

Klare (rigide) grenser, skaper frihet men også perfeksjonisme.
De som er høye på avhengighetsskalaen, så skaper BLE mye frihet.
Ting går bedre, helt til de plutselig ikke gjør det.
Bright Lines skaper perfeksjonisme - og med det også kanskje for noen frykt.

Vi ser et skille mellom krystallvase-folket og teddy-bjørnfolket.

Når man starter er man veldig motivert og grafen går rett opp (success), men så skjer noe - en hendelse, og det glipper. The What the hell effect slår inn og vi stuper. Det medfører frykt, stikker hodet i sanden.
Etter en stund, så starter vi igjen. Og begynner på samme reisen.

På oppveien er matkontrolløren aktiv og in charge!
Problemet med matkonrolløren er at den irriterer matfristeren.
Matfristeren prøver å fortelle oss at vi vil være mer glad i livet hvis vi kan spise det ene og det andre.
Så har vi en tredje aktør - isolatoren. Isolatoren trekker oss bort fra familie, venner og andre.
Introverter må sjekke om det er overjeget eller isolatøren som trekker i trådene.

De tre aktørene er som 3 barn, og vi er den voksne.
Det er som være på tur med 3 barn, med hver sin personlighet.
Du må ikke la dem få kjøre bilen. Du må ta på dem sikkerhetsbelte og planlegge turen.
Matkontolløren er litt for streng (og lett å forveksle med sitt overjeg). Den er ikke fleksibel, og flipper ut hvis ikke ting er som skal og er derfor ikke bærekraftig. Når det oppstår sprekker i muren i møte med livet, så vil veggen falle når kontolløren er i gang.

Nye rammer

Når det sklir ut, så blir det ny runde (relaps).
ALLE sklir ut (registrerte data fra kursene).
Man er alltid i en berg- og dalbane, men toppene er ikke så høye og dalene ikke så lave - da blir det ikke så skremmende.
Amigdila er hjernens område som involverer frykt. Den er ansvarlig for å varsle fare. Når amigdila er aktiv, så skjer det en del med vår fysikk og psyke. Vi blir innsnervret og fokuserte på faren og flukt fra faren. Isolatøren kommer frem, pakker oss i et teppe og trekker oss bort. Momentet vi forstår trusselen, så sender amigdila signaler til hjernen for å sjekke om vi virkelig er i fare.

Hvis vi er i et spøkelseshus, så slår ikke alle fryktalarmer på, fordi hjernen sier at du ikke er i fare.
Realiteten i settingen spiller inn. Flere prosesser i hjernen oppstår for å vurdere og signalisere om faren er reell.

Når matkontolløren mister kontrollen, og fristeren tar over så er man helt uten kontroll.
Hvordan skal vi få den ukrontrollerte situasjonen under kontroll igjen?
AFS - rammeverket for å kontrollere dette fortelles i video 3.

FROKOST:
  • 1 protein: ett glass melk (1 oz) + 2 oz quinoa 
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten som er kokt på kokosmelk
LUNCH: 
  • 1 protein: 1 egg +  2 oz fetaost
  • 6 ounces grønnsaker/salat: agurk, tomat, paprika, mais, 
  • 1 frukt: 2 kiwi
  • 1 fett: 1ss avocadoolje og halv avocado

MIDDAG:
  • 1 protein: 
  • 18 oz grønt: rotgrønnsaker - kålrabi og gulrot, løk, mais, grønnkål, brokkoli, eggplant stekt i panne med olje og hvitløk/løk, poteter




















onsdag 19. desember 2018

2018: Dag 37 :: Rezoom Video 1 Bent - Not Broken

Notater fra Rezoom Video 1:



Rammeverk for suksess med BLE - varig vekttap: AIR (Automatisering, Identitet, Rezoom)

  • Automatisering: vaner og mønster må jobbes inn i hverdagen med planlegging
  • Identitet: internalisering - NMF (Not my food) - hvem du er: f.eks. veganer, pescianer etc. 
  • Rezoom: 4 S'r: 
    1. Speed (rezoom quickly / Snar reaksjon)
    2. Self compation / Selvtrøst (vær en god venn mot deg selv)
    3. Social support / Sosial støtte: Rekk ut en hånd til nettverk
    4. Seeking the lessons / Søk etter lærdom (10 spørsmål å stille seg selv - last ned check list: http://book.brightlineeating.com/ Etthvert brudd kan føre til et gjennombrudd!

tirsdag 18. desember 2018

2018: Dag 36 - Proteinmengde pr. dag :: BREMS



Et proteinrikt kosthold inneholder mange ulike typer aminosyrer, og åtte av disse er essensielle for mennesker. Det betyr at kroppen ikke klarer å danne dem selv.

Hvor mye protein du trenger avhenger derfor både av vekt og om du har trent styrke eller kondisjon.
Hvor mye protein trenger kroppen din pr. dag? Regn ut proteinbehovet ditt!


Fem grønnsaker med mye protein: BREMS
  • Brokkoli - 2,8 g. protein pr. 100 g.
  • Rosenkål - 3,4 gram protein pr. 100 gram
  • Erter - 6,1 g. protein pr. 100 gram
  • Mais - 9 g. protein pr. 100 g.
  • Spinat - 2,9 g. protein pr. 100 g (varmebehandlet gir den mer kalsium)
FROKOST:
  • 1 protein: ett glass melk (1 oz)
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten som er kokt på kokosmelk
LUNCH: 
  • 1 protein: 1 egg
  • 6 ounces grønnsaker/salat: agurk, tomat, paprika, mais, 
  • 1 frukt: 2 kiwi
  • 1 ss avocadoolje og halv avocado

MIDDAG:
  • 1 protein: 
  • 18 oz grønt: rotgrønnsaker - kålrabi og gulrot, løk, mais, grønnkål, brokkoli, eggplant stekt i panne med olje og hvitløk/løk, poteter

mandag 17. desember 2018

2018: Dag 35 - Sweet potato wafles


***Flour-Free Sweet Potato Waffles w/ no added sugars***
You won't need much to make this delicious recipe! 
▪️4 oz cooked sweet potato
▪️1 egg
▪️1/2 tsp cinnamon
▪️non-stick cooking spray
▪️waffle iron
1. Pierce sweet potato in a few places with a fork or knife.
2. Bake at 350 degrees for 30-40 minutes, until tender or use the microwave potato setting to cook.
3. Heat waffle iron.
4. Measure 4 oz cooked sweet potato and mix with 1 egg and 1/2 tsp cinnamon.
5. Lightly spray waffle iron with non-stick cooking spray.
6. Add potato mixture to waffle iron and cook for several minutes, until desired doneness has been reached.
7. Serve with 6 oz fruit and a 1/2 protein on the side. (Ideas for 1/2 protein: a fried, boiled, or poached egg, 2 oz breakfast meat, 4 oz Greek yogurt, 1 oz nut butter or nuts, or 2 oz Greek yogurt mixed with .5 oz nut butter.)

søndag 16. desember 2018

2018: Dag 34 - Jakten på proteiner

TRENING: 
Løpetur på 4.8 km. Totalt katastrofe i lungene. Tett, hoster. Tror jeg må kutte ut belgfrukt. Men hvordan skal jeg da få i meg riktige proteiner. Kan man reversere astma?



Kutt ut: 
  • sukker og hvete
  • meieriprodukter
  • banan og papaya (sitrus - hårene), kaffe, sterk tea - skaper slim
  • prosessert mat
  • nøtter
  • fast food
Bruk: 
  • grønnsaker
  • frukt: sitrus og ananas (vitamin C) Kiwi
  • omega 3 produkter: fisk og frø
  • Vitamin D3
  • lett fordøyelig proteiner
  • buljong fra kylling
Proteiner de siste to ukene er stort sett bønner. Jeg må finne noe annet - fullverdig: 

Fullverdig protein er mat som inneholder alle de essensielle aminosyrene. Vegetarisk mat som regnes som fullverdig er blant annet
  • soyabønner
  • quinoa
  • bokhvete
  • chiafrø
  • hampfrø
Erstatning av bønner må bli quinoa, chiafrø og hampfrø. 
Så til reversering av astma: 

Kutte ut mel, sukker og raffinerte produkter. Den er grei siden det er en del av BLE-dietten. Har reagert på kiwi tidligere, men kan prøve igjen - sammen med sitrus og ananas. 

FASTEDAG: 24 timer

MIDDAG:
  • 1 protein: 5 oz torsk + 1 egg
  • 14 oz grønt: rotgrønnsaker, beter og gulrot, brokkoli, grønnkål stekt sammen med løk. Pastinakk (skal være bra for astma). Perlepoteter.
  • 1 ss smør på fisken og egget




Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved bjørkepollenallergi:

Frukt og bær
  • Aprikos
  • Eple
  • Fersken
  • Kirsebær
  • Kiwi
  • Moreller
  • Nektarin
  • Plomme
  • Pære
  • Jordbær
Grønnsaker
  • Gulrot
  • Potetskall (når poteter skrelles)
  • Selleri (rå og kokt)
Nøtter og peanøtter
  • Alle typer trenøtter: Hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter m.fl.
  • Peanøtter

Gresspollenallergikere og mat

Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved gresspollenallergi:

  • Kornsorter:hvete, rug, bygg og havre
  • Belgfrukter: peanøtter, soya, erter, linser, bønner

Burotpollenallergikere og mat

Burotpollen er først og fremst et problem på ettersommeren.

Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved burotpollenallergi:

  • Selleri (både rå og kokt)
  • Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, fennikel, karri, koriander, kummin, løpstikke, malurt, merian, oregano, paprika, sort pepper og timian)
  • Persille

fredag 14. desember 2018

2018: Dag 33 - Joel Fuhrman :: The Nutrion Diet



G-BOMBS:
Greens
Beens
Onions
Mushrooms
Berries
Seeds

 Joel Fuhrman - The Nutrition Diet


FROKOST:
  • 1 protein: ett halvt glass melk (1 oz)
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten som er kokt på kokosmelk
LUNCH: 
  • 1 protein: 2 oz hvite bønner 
  • 6 ounces grønnsaker/salat: agurk, tomat, paprika
  • 1 frukt: 1 pære
  • 1 ss olje fra fetaosten og halv avocado

MIDDAG:
  • 1 protein: 6 oz erter og bønner - blanding av rester
  • 14 oz grønt: rotgrønnsaker, løk, brokkoli, eggplant stekt i panne med olje og hvitløk/løk

torsdag 13. desember 2018

2018: Dag 32 - Smoothie som antiflamatorisk mat



Smoothie oppskrift (ikke anbefalt BLE-mat - den er prosessert), men skal visstnok være super for å behandle inflamasjoner:

1. Pack your blender with power greens (kale, spinach, collards or a blend), until is 3/4 of the way full. And REALLY pack it in there. 2. Add a ripe banana (the more ripe, the sweeter the flavor) 3. Add a hand full of whole flax seeds or shia seeds (about 3 tbsps) 4. Add (frozen) fruit to taste (apple, pear, mango, pinapple, blueberries) 5. Add water (or coconut water) til the top of the greens 6. Blend REALLY well and enjoy

Hvis du har astma, ha disse matvarene på tallerkenen din:
  • Sesamfrø og gresskarfrø
  • Soya (i alle former)
  • Belgfrukter (linser, kikerter, erter)
  • Hvetekli
  • Kusymre-olje
  • Grønnsaker (sveitsisk bladbete, spinat, grønne bønner, persille, gulrøtter, løk)
  • Frukt (banan, dadler, rosiner, pasjonsfrukt)
  • Nøtter (pistasjnøtter, valnøtter)
  • Havre
  • Wakame-tang
  • Hvitløk
Kilde: https://veientilhelse.no/9-matvarer-astmatikere-bor-unnga/ 

FROKOST:
  • 1 protein: ett glass cocosmelk (2 oz)
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten som er kokt på kokosmelk
LUNCH: 
  • 1 protein: 2 oz hvite bønner 
  • 6 ounces grønnsaker/salat: agurk, erter, tomat, salat 
  • 1 frukt: 1 mandarin og 6 druer
  • 1 ss olje fra fetaosten og halv avocado

MIDDAG:
  • 1 protein: 4 oz erter
  • 14 oz grønt: rotgrønnsaker; gulrøtter, beter, kålrabi og jordskokk samt brokkoli og stekt løk




  • 1 fett: halv avokado

onsdag 12. desember 2018

2018: Dag 31 - Insta-oppskrifter

https://www.instagram.com/kirsten_spisersegfri/


FROKOST:
  • 1 protein: ett glass cocosmelk (2 oz)
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten som er kokt på kokosmelk og laktoseredusert helmelk

LUNCH: 
  • 1 protein: 1 oz fetaost og 
  • 6 ounces grønnsaker/salat: agurk, erter, tomat, rotrasp, salat 
  • 1 frukt: 1 eple
  • 1 ss olje fra fetaosten og halv avocado

MIDDAG:
  • 1 protein: 6 oz bønnemix
  • 14 oz grønt: blomkålmos, gulrøtter, brokkoli, stekt løk
  • 1 fett: halv avokado

tirsdag 11. desember 2018

2018: Dag 30 - Kjøttsuppe :: Reboot Rezoom #12 dager med oppskrifter


***Vegetable Soup***

Dag 1

What you'll need to make this recipe:

▪️2-3 tsp minced garlic
▪️1 onion, diced
▪️64 oz vegetable or chicken stock
▪️1 head of cabbage
▪️1 head of cauliflower
▪️6-8 stalks of celery
▪️6-8 large carrots
▪️18 oz tomato paste
▪️salt and pepper
1. Chop up all your vegetables into bite-sized pieces
2. Saute diced onion and garlic in a spritz of cooking spray until translucent, about 5 minutes.
3. Add stock, vegetables, and tomato paste and bring to a boil.
4. Reduce heat, cover, and simmer for 30 minutes.
5. When ready to serve: use a slotted spoon and weigh out 14 oz of vegetables and add to your bowl.
6. Add 8 oz broth to your bowl.
7. Add your prepared protein of choice. Some ideas for protein are:
▪️ground turkey or Italian sausage (4 oz for women, 6 oz for men)
▪️scrambled eggs (2 for women, 3 for men)
▪️beans or lentils (6 oz)
8. A great thing to do with the leftovers is to measure out individual dinner portions and freeze them. Then you've got a BLE dinner all ready to go, just pop it in the microwave or back on the stovetop to reheat.
9. Depending on your protein option, add 1 fat for a complete BLE dinner.
Note: This recipe can be easily modified to accommodate different vegetables. Add more or less of any vegetables and you'll still come out with a winning pot of soup.



FROKOST:
  • 1 protein: ett glass melk (4 oz)
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten som er kokt på kokosmelk og laktoseredusert helmelk

LUNCH: 
  • 1 protein: 1 oz fetaost og 2 oz linser
  • 6 ounces grønnsaker/salat: agurk, erter, tomat, rotrasp, salat og spinat
  • 1 frukt: 2 mandarin
  • 1 ss olje fra fetaosten og halv avocado

MIDDAG:
  • 1 protein: 6 oz bønnemix
  • 12 oz grønt: blomkålmos, gulrøtter, brokkoli, stekt løk
  • 2 oz grønnkål i ramsløkpesto
  • 1 fett: halv avokado

mandag 10. desember 2018

2018: Dag 29 - Altzheimers - forebygging og rep, med Dale E Bredesen



Stikkord fra filmen - forebyggende: 
Keto-diett
Lavkarbo - høy fett, som f.eks. avokado, nøtter og frø
Flexiterian - kan spise kjøtt, men små mengder. Villfisk, gressfødde dyr.
Amalgam - fjernes.

Ketoflex 12/3: 
  • Minst 12 timer faste
  • Ikke sove mindre enn 3 timer etter siste måltid (ikke legge seg med høyt insulin)

FROKOST:
  • 1 protein: ett glass melk (4 oz)
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten som er kokt på kokosmelk og laktoseredusert helmelk

LUNCH: 
  • 1 protein: 1 oz fetaost og 2 oz linser
  • 6 ounces grønnsaker/salat: agurk, erter, tomat, rotrasp, salat og spinat
  • 1 frukt: 1 eple
  • 1 ss olje fra fetaosten og halv avocado

MIDDAG:
  • 1 protein: 4 oz bønnemix
  • 14 oz grønt: løk, gulrot, blomkålmos og brokkoli
  • 1 halv avokado








søndag 9. desember 2018

2018: Dag 28 - mer Valter Longo




FROKOST:
  • 1 protein: ett glass melk (4 oz)
  • 1 frokostkorn: 4 ounce risgrøt  
  • 1 frukt: 1/2 banan + 1/2 eple rørt inn i risgrøten som er kokt på kokosmelk og laktoseredusert helmelk

LUNCH: 
  • 1 protein: 1 oz fetaost og 2 oz linser
  • 6 ounces grønnsaker/salat: agurk, erter, tomat, rotrasp, salat og spinat
  • 1 frukt: 1 eple
  • 1 ss olje fra fetaosten og halv avocado

MIDDAG:
  • 1 protein: Laks 2 oz + 2 oz linser
  • 8 oz grønt: løk, sopp, zuccini, brokkoli
  • 6 oz grønnkål i ramsløkpesto
  • 1 fett: 2 ts aioli (+1 ss pesto i kålen) 

lørdag 8. desember 2018

2018: Dag 27 - på vannvogna til julebord



En av fordelen med vannfaste er at det reduserer inflammasjon i kroppen. 
I kveld er det julebord med løpeklubben, og i håp om å bli i god nok form fra virusforkjølelsen med påfølgende øye-betennelse, så har jeg vannfastet i et døgn. Det er også en smak på det å ikke spise i et døgn. Det er kanskje ikke helt ideelt når man ikke er i form og sover det meste av dagen, men forhåpentligvis gir det kroppen tid til å fornye noen celler.

MIDDAG - JULEBORD MED TJØME LØPEKLUBB PÅ HAVARIET: 

  • Ishavsrøy (halv porsjon) med crem-fraice og grønnsaker - på Havariet. 
  • 1 stor Cola Zero
  • 1 kaffe-latte 


En liten gjeng fra klubben stilte på første julebordsamling. Det var et hyggelig treff, som må bli tradisjon. Neste år blir vi helt sikkert enda flere.